Zonder protest

Zonder protest

Ik had nog even overwogen om vandaag met een spandoek naar Landgraaf te gaan. Want als demonstraties door kunnen gaan, en als het geen gevolgen heeft voor de verspreiding van het corona-virus, dan kunnen we met bevriende activisten net zo goed vandaag Pinkpop afsluiten?

Weliswaar met een protest-alibi, maar dat mag de pret niet drukken.  Dat lege grasveld is toch geen gezicht dit weekend. En hoe zuinig Jan Smeets op die mooie mat ook is, dit stukje groen doet gewoon pijn aan je ogen.

 

Demonstreren doet het sowieso goed deze dagen. Kermissen op slot? Prima, bezetten we toch even de snelweg. Dan kunnen we in mum van tijd weer zwieren, zwaaien, rondjes draaien.

 

Valt mij nog tegen dat de sekswerkers geen massale actie hebben gevoerd? Een half jaar professionele geheelonthouding is toch zeker een protest waard. Zou het Pinkpop-terrein zich uitstekend voor lenen, what’s in a name?

 

Toch verbood de gemeente Den Haag vandaag een geplande demonstratie van de beweging ‘Virus-waanzin’ tegen de corona-beperkingen. Benieuwd of er nu een demonstratie tegen dat demonstratieverbod komt, waar dan ook weer een anti-demonstratie op volgt.

 

Terechte of geen terechte verontwaardiging over de corona-beperkingen. De logica is soms ook echt ver te zoeken. Ik was deze week in Aken. Een ijsje halen moest met een mondkapje op. Terwijl het fitnesscentrum boven de ijszaak gewoon open was en iedereen zichtbaar zonder mondmasker zich in het zweet aan het werken was, indoor. De aerosolen vlogen om je oren en waren een gratis discodip op mijn bolletje pistache.

Ik ben geen haar beter dan al die andere 17 miljoen onwetende virologen in dit land, maar lastig uitleggen blijft het wel.

 

Maar er is ook goed nieuws nu de wereld verder opengaat. Branches die profiteren van onze drift om er weer op uit te trekken. Het dievengilde ontwaakt uit een lange coronaslaap. Er zijn weer meer woninginbraken gemeld. De crisis in de inbraak-economie lijkt voorbij. Een van de bijwerkingen van een virus op zijn retour.

 

Het zijn de eerste tekenen van herstel, het nieuwe normaal maakt heel langzaam weer plaats voor het oude normaal. En stiekem mis ik dat oude normaal meer en meer. Op deze dag had ik graag geproost op het vaderschap, ergens op een groene weide in Landgraaf.

Misschien zelfs met dochterlief erbij, ze kan niet wachten op dat eerste moment.

 

Laat dat dan maar het nieuwe normaal zijn, in 2021. Zij met een roze petje, in ruil voor een rondje. Zonder protest!

 

 

Sander Kleikers