Zelfreinigend vermogen

Zelfreinigend vermogen

Natuurlijk kregen de media de schuld. Want de media maakten het bedrijf belachelijk en zorgden voor de onnodig gigantische imagoschade.

Ik begreep die primaire reactie van de VDL NedCar-directie eigenlijk wel. Ik zou me ook kapot schamen over die berichtgeving.  Ik weet dat NedCar er alles aan gelegen is om drugs en alcohol buiten de fabriek te houden. Maar ik zie op de L1-redactie tegelijkertijd ook geregeld mails voorbij komen van anonieme tipgevers die zeggen dat er wel degelijk in de hal gebruikt en zelfs gedeald wordt.

Het blijven anonieme bronnen, dus je kunt er weinig mee. Maar de cijfers en het verhaal van het eigen personeelsblad (vrijdag) komen wel overeen met die berichten. Een speciale speurhond voor drugs en alcohol sloeg tot nu toe bij 300 medewerkers aan.  En 150 daarvan, werden bij vervolgcontroles gepakt. 150 werknemers onder invloed van drank en of drugs!

Wat je ook van de berichtgeving van de media vindt, dat is gewoon absurd veel. Tezamen met de anonieme verhalen durf ik te stellen dat VDL NedCar hier een buitengewoon serieus probleem heeft. En natuurlijk hebben ze een zerotolerance beleid en worden medewerkers daarvoor geschorst. Maar waarom slechts voor een dag?  Wat mij betreft mogen ze na de tweede overtreding op straat worden gezet.

Onder invloed werken met robots en andere zware machines zorgt voor onaanvaardbare risico’s, ook voor de collega’s. Want die overgrote meerderheid lijdt hier vanzelfsprekend onder.

VDL NedCar moet al knokken om de orders van BMW binnenboord te houden.  De Duitse fabrikant dreigde een maand geleden al met enige terugtrekkende bewegingen omdat ze schrokken van de stakingslust van NedCar-medewerkers die streven voor een betere CAO.

Nu hebben alle werkers recht op hun strijd voor betere arbeidsomstandigheden, maar inmiddels mogen ze wel oppassen dat ze niet hun eigen ruiten in gooien.

De directie verwijt de media iets, prima. Mag.  Maar de directie moet nog meer dan ooit naar binnen kijken. Harder optreden en hopen op een zelfreinigend vermogen in de eigen hal. De enigen die dit probleem echt kunnen oplossen zijn de collega’s die de collega’s corrigeren.

Dit verhaal zorgt voor imagoschade en dat verdient NedCar niet.  Een bedrijf dat vijf jaar geleden nog op sterven na dood was, inmiddels 7-duizend medewerkers heeft met mooie orders van Mini en BMW.  Enig verantwoordelijkheidsbesef mag je wel verlangen van het personeel, voordat er dadelijk weer mensen uit moeten.

Alcohol of drugs op je werk… hoe haal je het in je hoofd. Doe je het niet voor jezelf, dan wel voor een ander. Voor je eigen en hun veiligheid. En als je dat al weinig interesseert: denk dan eens aan de toekomst en aan je eigen baan.

Hoe vervelend ook, wellicht is deze publiciteit wel het beste dat NedCar kon overkomen. Om dit al jaren voortslepende probleem eindelijk te tackelen. Het besef dat het zo echt niet meer kan.

NedCar is een prachtig bedrijf, een Limburgse trots. Dat mag niet kapot gemaakt worden door een paar niet-denkende onverantwoordelijke malloten. Ik reken en hoop op het zelfreinigend vermogen. Letterlijk en figuurlijk, das het beste voor iedereen.

 

Sander Kleikers