Woestijn-cash

Woestijn-cash

Ik had Mohammad Al-Sahlawi in mijn hart gesloten. De Vincent Janssen van Saudi-Arabië, alleen dan succesvol.
Mijn groen-witte tenue was nog net niet besteld. Maar man, wat verheugde ik me toch op het WK in Rusland komend jaar.

Sinds Bert sinds plaatste met de Arabieren, hoefde ik niet meer met gebogen hoofd de WK-zomer door. Met spits Al-Sahlawi op de rug (Al Salami stond al op de nep-shirts) las ik alle Arabische analyses.
Wachtend op de wedstrijden van Bert, Adrie, Mark, Roel en Taco. Sowieso vijf landgenoten op het WK! Hoezo ‘ohne Holland fahr’n wir zur WM?’

Bert maakte van Saudi-Arabië het nieuwe Zuid-Korea van 2018. De hele wereld met Arabische shawls aan het zwaaien! De zomer leek gered.

Totdat donderdagavond de Saudi-Arabische voetbalbond plots foto’s plaatste van de nieuwe bondscoach Edgardo Bauza, in een flits-transfer overgenomen van de Emiraten. Ik moest twee keer kijken. Wist niet eens dat Bert er niet meer was, en er was al een nieuwe??!

Snel zocht ik contact met Roel Coumans, de assistent van Van Marwijk die in Riyad dagelijks op zoek is naar onontdekt talent om het team te versterken. ‘Het klopt. Succes heeft vele vaders, Sander’, was zijn ontluisterende antwoord.
Bert bevestigde het even later ook via app: ‘Als ik niet kan werken zoals ik het wil, doe ik het niet. Heel simpel…’

Wat er gebeurd is? Na de wonderlijke WK- kwalificatie waarin ‘Berts Arabieren’ Australië aftroefden, wilde ineens iedereen in dat land zich met het team bemoeien. Er kwamen nieuwe mensen aan het roer. En die mensen eisten van Bert dat ie zich minstens drie weken per maand in Riyad ging vestigen. Waarschijnlijk wetende dat Bert daar nooit mee akkoord zou gaan. Immers, hij gaf van het begin al aan: ‘Ik ga er niet wonen’.

Toen Bert zich aan die belofte hield, was de liefde gauw over. Het kan verkeren. Een week geleden nog op de schouders in het stadion, het standbeeld was al in productie. En nu: ‘Good bye Bert, Hello Edgardo’.
Spelers huilen tranen met tuiten en bellen dagelijks naar de hotline in Meerssen hoe het kan dat Golden Bert en zijn staf niet meer terugkeren.

De ondoorgrondelijke wetten van de voetbalmaffia. Geld speelt geen rol voor de Arabieren. Bert wordt keurig afbetaald, vorstelijk zelfs! En ze gaan over tot de orde van de dag. Alsof er niets is gebeurd.

Frankie de Boer weet er alles van. Frank werkt doorgaans niet langer dan een dag of 80 voor een werkgever… dan is ie wel klaar. Bij Inter maakte hij het al eens mee, en deze week tot zijn schrik ook na 4 potjes bij Crystal Palace. De club die drie maanden geleden het geluk niet op kon met deze ‘grote trainer’. Frankie vaart er overigens wel bij. Die twee korte dienstverbandjes van krap 160 dagen leverden toch zo’n 7 miljoen euro op. Dat is ruim 43-duizend euro per dag. Kan Neymar nog een puntje aan zuigen! U weet wel, das die jongen die deze zomer voor 225 miljoen euro van Barcelona naar Parijs verkaste, met woestijn-cash!

Deze week startte de inzamelingsactie voor Sint-Maarten en de ellende in het Caribisch gebied na Hurricane-season. Iemand al iets vernomen van de vorstelijke bijdrage uit het Arabische Koninkrijk?

Sander Kleikers