Wij in Limburg zijn journalistiek onafhankelijk

Wij in Limburg zijn journalistiek onafhankelijk

De publieke omroep informeert onafhankelijk over actuele zaken in de wereld. Commerciële partijen noch de politiek horen daarop invloed te hebben.

Mijn omroep, L1, is nu op de vingers getikt door het Commissariaat van de Media. L1 is veroordeeld tot het betalen van een boete van € 275.500,–  wegens overtreding van reclame- en sponsorregels in enkele programma’s.  De omroep is het daar niet mee eens en maakt bezwaar, het Commissariaat moet zich daar later over uitspreken.

De controle door het Commissariaat is aangezwengeld door de website WijLimburg.nl , een website gericht op de ondernemer. ‘Anders dan veel mediabedrijven zijn wij niet van de schaalvergroting, maar schaalverkleining’, zo luidt het motto.

WijLimburg heeft in deze kennelijk gefunctioneerd als waakhond. (Het antwoord op de vraag of dat voor ondernemers interessant is, laat ik aan eenieder zelf over).

WijLimburg gaat op zoek naar misstanden en stelt die aan de kaak. Een zuivere journalistieke taak. Het is vervolgens aan de bestemde instanties om die te beoordelen. Tot zover (vrij) zuiver.

Op haar website schrijft WijLimburg: WijLimburg.nl heeft commercieel en redactioneel last van het commerciële gedrag van de publieke omroep. L1 haalt met commerciële activiteiten geld weg van adverteerders die misschien naar WijLimburg hadden kunnen gaan. Of adverteerders hadden meer bij ons hadden kunnen gaan adverteren.

Juist die uitleg vind ik nogal subjectief. Dus wanneer WijLimburg ergens ‘last’ van heeft (in casu ‘het commerciële gedrag’ van L1), wordt een kwestie aan de kaak gesteld. Met andere woorden: zonder die last was er geen noodzaak om als waakhond te fungeren? Een andere omroep of bedrijfstak wordt verder niet onderzocht?

Op de inhoud van de berisping (en het valide verweer straks) ga ik even niet in. Maar de rancune die doorklinkt bij een collega-mediabedrijf stuit me tegen de borst.

Ik heb geleerd dat je in de berichtgeving juist je emoties moet temperen en dat je op zoek gaat naar de feiten. Daarbij moet het hele speelveld worden overzien.

WijLimburg.nl laat met de eigen uitleg zien dat de waakhond hier niet de maatschappij (of ondernemer) dient, maar vooral de (commerciële) website zelf.

Objectieve journalistiek staat bij ons hoog in het vaandel, ik ervaar dagelijks hoe streng dat beleid wordt gehandhaafd in mijn journalistieke redacties van Nieuws, Sport en AvondGasten.

Juist die onafhankelijkheid wordt terecht bepleit door WijLimburg, al blijkt dat niet bepaald uit de eigen motivering.

 

Motivering WijLimburg: http://www.wijlimburg.nl/nieuws-overzicht/l1-een-publieke-omroep-in-een-commerciele-jas-toezichthouder-bij-l1-iets-structureel-mis/

Persbericht L1: http://l1home.nl/sites/default/files/2015%2010%2001%20Persbericht%20SOL-%20L1.pdf

Sander Kleikers