Weg met verlies

Weg met verlies

‘Zullen we het woord ‘verlies’ voorgoed uit ons vocabulaire schrappen?’

Hij bleef er serieus bij kijken en er viel een stilte aan tafel. Hij meende het bloedserieus. ‘Verliezen bestaat niet, je wint altijd iets. Dus waarom spreken we nog over verlies?’

Ik zat met 9-voudig Nederlands kampioen en drievoudig Olympisch brons-winnaar boksen Arnold Vanderlyde aan tafel. Naast hem zat oud-Ajacied (en zelfs oud-Fortunees) Jan van Halst. Over twee weken werken Arnold, Jan en ik samen bij een bijeenkomst van de businessclub van Roda JC.

Zonder hun presentaties al uit de boeken te doen, kan ik kort samenvatten dat Jan zal spreken over ‘winnen’. En legt Arnold uit waarom ‘verliezen’ niet bestaat.

Het is een optimistische denkwijze. Je kunt nooit verliezen. Je wint altijd iets.

Het bracht me weer terug bij Massimo, die op zijn sterfbed woorden van gelijke strekking gebruikte. Ondanks zijn naderend einde zei hij dat hij toch al had gewonnen. Abbiamo gia vinto (zie eerder blog).

Verlies is niet betekenisloos. Het levert weer iets op. En dat is dus winst. Je wint dus altijd en verliest nooit. Arnold verloor drie Olympische halve finales, op weg naar goud. Hij verloor die partijen, maar gebruikt die ervaring nu als motivator, inspirator en spreker voor bedrijven. En dat gaat verder dan ordinaire financiële winst.

Want al bespeurde ik na het uitspreken van zijn woorden enige terughoudendheid (ik ben niet zo van tegeltjeswijsheden), ik merk dat het me bezig blijft houden.

Het is een optimistische gedachte. Verliezen kan niet, je wint altijd, al is het maar een beetje.

Geleerd van een ex-topsporter die heel wat verloren heeft in zijn carrière. Maar dus stiekem altijd gewonnen. Daar bestaat geen gouden medaille voor. Nu al zin in die sessie, gaat een hoop winst opleveren!

Sander Kleikers