Wat valt er te kiezen?

Wat valt er te kiezen?

Vandaag heb ik de stemwijzer ingevuld. Om eens te peilen of mijn voorgenomen stem op 18 maart ook wel overeen komt, met de mening van desbetreffende fractie.Valt nog niet mee. Keuzes maken. Iets wat politici iedere dag moeten doen.

Een greep uit de stemwijzer…De provincie moet eraan meebetalen dat alle musea in Limburg een dag in de maand gratis toegankelijk zijn voor het publiek. De provincie moet Maastricht Aachen Airport open houden, ook als dat extra geld kost. Bij drukke fietspaden in Limburg moet een apart snelfietspad komen voor wielrenners en elektrische fietsen.Alles kost geld. En waar geld wordt uitgegeven, wordt het elders gekort. Dus gaat het snelfietspad ten koste van de leefbare gebieden voor wilde zwijnen… En is dat erg en waarom ook alweer?Ik vind een vliegveld als Maastricht Aachen Airport prettig, en goed voor de 1500 werknemers ter plaatse. Maar moet dat 45 miljoen euro kosten?Lastige keuzes voor mij,maar zeker ook voor politici.

Deze dagen hebben we bij AvondGasten op L1TV dagelijks een debat tussen lijsttrekkers die ervoor moeten zorgen dat er iets te kiezen valt. En wat valt na 8 debatten op? Er is niet zoveel te kiezen. Ze zijn het vaak (grotendeels) met elkaar eens. Over internet in het buitengebied, over de ouderenzorg. Zelfs over Maastricht Aachen Airport.Waarop moet ik ze dan nog beoordelen? Op uiterlijk, zoals de stemtinder…. Probeer hem zelf: http://www.stemtinder.nl Ik zal mijn uitkomst ook hier netjes voor me houden. Past een journalist niet om eigen voorkeur uit te spreken, nietwaar? Moet ik ze beoordelen op hun verbale kracht in een die een-op-een debatjes dan? Er is nogal wat niveau-verschil in die krachtmetingen. Sommige politici zijn zeer overtuigend, maar kunnen ze wel waarmaken wat ze zeggen? En kan ik dat dan wel goed genoeg beoordelen op de vier Limburgers herkent een Statenlid niet eens. ‘Best mooi resultaat’, vinden Limburgse politici. ‘In de rest van Nederland is dat 1 op 6…Als je de gouverneur niet eens kent (zo bleek namelijk uit een willekeurige rondgang van onze verslaggever), laat staan de lijsttrekkers van de verschillende statenfracties.

Keuzes maken in deze verkiezingstijd. Of het resultaat van de stemwijzer vandaag overeenkwam met mijn voorgenomen stem? Nee, dus weer twijfel…Keuzes maken, niet mijn beste eigenschap. Ik heb nog 13 dagen de tijd…

Sander Kleikers