Vlagvertoon

Vlagvertoon

Het lijkt iets onbenulligs, een vlaggetje op je zij. Maar voor Wout Poels was dat niemendalletje toch stiekem best belangrijk.  De wielrenners van Team Sky rijden al jaren met een vlaggetje in de zij, van het land van herkomst van de renner.

Froome koerst met de Britse vlag, Kwiatkowski met de Poolse en Dylan van Baarle met de Nederlandse driekleur.  Deze week werden de nieuwe ploegfoto’s gelanceerd en ik moest bij Poels drie keer kijken.  Maar het was echt de Limburgse leeuw. In vol ornaat. Op de zij.

Poels, in Australië voorbereidend op het nieuwe seizoen, reageerde direct op mijn appje: “Is dat serieus Wout?”   ‘Jazeker! Dat wilde ik, vind ik mooi’.  Rowwen Hèze zong het bijna 30 jaar geleden al: Het is een kwestie van geduld.  

Goed, dat geduld wordt danig op de proef gesteld. Maar met Max Verstappen, André Rieu, Frans Timmermans, Chantal Janzen, Tom Dumoulin en Wout Poels heeft Limburg aardig wat visitekaartjes. 

Op de een of andere manier worden die BN’ers ook altijd met hun provinciale herkomst genoemd.  “De Limburger, de Maastrichtenaar”.   Ruud Gullit wordt toch nooit weg gezet als Noord-Hollander.  Noch Mark Rutte (Zuid-Hollander) of mijn part Willibrord Frequin (Gelderlander).

Grappen over Limburgers?  Worden ook steeds minder én het raakt ook steeds minder. Zo lijkt het.  Het bewijs is Wout Poels.  In plaats van weg te duiken als Venraynaar (die nota bene in Monaco woont) strijkt hij de Limburgse vlag.

Ik vroeg donderdag Tom Dumoulin naar zijn ideeën daarover. ‘Ik zag het ja, die Limburgse vlag…wat gaaf!!   Of ik zelf nu met een Maastrichtse ster ga rond rijden?   Wij doen dat als ploeg niet, maar anders zou ik het wel overwegen!’.

In De Limburger stond laatst een hoofdredactioneel commentaar over Limburgse identiteit.  Dat die eigenlijk niet bestaat. Columnist Frans Pollux ging daar een paar dagen later (gelukkig) dwars tegenin.

´De mening van de krant is dat Limburg een constructie is. Bijeengeraapt, te jong om iets voor te stellen, met inwoners die nauwelijks iets delen. Eigenlijk bestaat Limburg niet. … Vier op de vijf Limburgers voelen zich pas in de tweede plaats Nederlander. Hier luistert men L1 en leest men deze krant – meer dan andere Nederlanders hun provinciale media lusten. Nog wel. Want nu het zelfdestructieve: het commentaar legt een bom onder het hele concept van een dagblad waarin Limburgers over Limburgse zaken schrijven. (einde citaat)

“Limburgse vlag?  Maastrichtse ster?  Zullen we wel iedereen gewoon Nederlander blijven noemen?”  Vroeg iemand me via social media een dag na mijn ‘ontdekking’.

Vond ik wel een boeiende ontwikkeling. Vroeger zou de opmerking gemaakt worden: “Limburgse vlag? Prima! Prikkeldraad erom en weg ermee!” 

Maar in deze tijden van André, Tom, Wout of Chantal maakt Limburg Nederland inderdaad groter.   Wout heeft die woorden van de gouverneur goed in de oren geknoopt. Het bewijs prijkt nu op het tenue van de grootste wielerploeg ter wereld. 

Chapeau Wout!  Laat maar brullen dit seizoen!

Sander Kleikers