Vive le Tour… de L1mbourg!

Vive le Tour… de L1mbourg!

Vanavond sluiten we een mooie reeks van 22 uitzendingen af. De Tour de L1mbourg zit er op. Het zwarte gat dreigt. Geen Rowwen Hèze meer, geen sfeervolle filmpjes uit Frankrijk, geen ontdekje-plekje in Limburg meer. Zelfs ons ‘Jeu de Derde Bal’ ga ik missen. Vanaf morgen is alles weer normaal.

We begonnen ruim drie weken geleden in Valkenburg met Jan Janssen en eindigen vanavond in Maastricht met onder anderen Erik Breukink. De eerste editie van Tour de L1mbourg mag absoluut niet de laatste worden, in ieder geval wat mij betreft.

De dagelijkse liefde voor Limburg, de Ronde van Frankrijk, de prestaties van Roy, Wout en Tom. Wat een Tour was het dit jaar.

Wout Poels die in zijn eentje het peloton aan gort rijdt zodat (buiten Froome) niemand meer over blijft. Geen wonder dat de Brit zo ruim in het geel zit. Heeft ie te dfanken aan de klimmer uit Blitterswijck, waar geen klim te vinden is!

En Tom: de eerste week in de Tour vertrokken als fladderaar. Zo noemde hij zijn vrijbuitersrol. Maar dat fladderen werd al gauw vliegen!

Zoals hij de koninginnenrit op Arcalis won, in het noodweer. Een beeld dat ik mijn leven niet meer ga vergeten. Het kippenvel die avond in Tour de L1mbourg vanuit Eijsden, met trainer van het eerste uur Ad Wijnands, is nog voelbaar.

Een week later liet Tom geen spaan heel van zijn collega’s, door iedereen op minstens één minuut achterstand te zetten in de tijdrit.

De Tour kon dit jaar echt niét mooier. Zowel in Frankrijk als in Limburg.

Het smaakt naar zoveel meer. Ik kan nu al niet wachten op de Tour van 2017. Als Frankrijk en Limburg misschien wel echt één gaan worden. Als de Tour de France Limburg gaat aandoen. In oktober weten we het zeker.

Wij hebben de Tourkoorts hier alvast graag opgestookt, voor zover dat überhaupt nog nodig was in wielergek Limburg. Vanaf nu is het afkoelen en klaarstomen voor 10 augustus, als Tom en Wout de tijdrit rijden in Rio.

Intussen ga ik dinsdag naar Friesland, in Surhuisterveen zal Froome zijn gele trui tonen in het lokale rondje om de kerk. Ik kon het toch niet laten!

Afbouwen heet dat…

Vive Le Tour, Vive Le Tour de L1mbourg !!

Sander Kleikers