Vette bluf

Vette bluf

Voor Eva Jinek was het donderdag een uitgemaakte zaak. Het Eurovisie Songfestival gaat naar Rotterdam. Want, hartstikke sympathiek hoor dat lieve Limburg, maar de grote stad zou het toch gewoon moeten binnenslepen. Ahoy in plaats van dat gekke Mecc. Die lege blokkendoos, waar de Hilversumse bubbel natuurlijk nog nooit van had gehoord.

Hier weten we gelukkig wel beter. In Limburg werd er na Duncan’s zege snel en slim gereageerd, Eurovisie hoort in de Euregio. In de regio van de Euro, in de internationale stad van het Verdrag, waar grenzen nauwelijks nog bestaan. Waar we tanken in België en boodschappen doen in Duitsland.

Ja, het gaat wat kosten. Ik zag berekeningen voorbij komen van vele miljoenen euro’s.  En de discussie daarna. Over hoe die euro’s dan weer terugvloeien naar de regio. Want iedere euro moet kennelijk terugverdiend worden.  Dus kon een gerenommeerd buro berekenen dat er vele miljoenen retour zouden komen.

Leuk en aardig, en indrukwekkende berekeningen. Maar het belangrijkste resultaat is trots. En dat is niet in euro’s uit te drukken.  Honderden miljoenen mensen die in mei 2020 naar Maastricht gaan kijken, naar de filmpjes uit de regio. De vele bezoekers die naar de stad zullen trekken. Dat terechte trotse gevoel mag best aangewakkerd worden met dit evenement.  En dat mag een aardige duit kosten wat mij betreft.

Ik schrijf dit stukje vanaf de Bemelerberg, met uitzicht op Eurovisie-stad Maastricht. Naast me wordt de set opgebouwd van Tour de L1mbourg, waar we al 2,5 week mee door de provincie rondreizen.  Voor het vierde jaar op rij.

De lokale ondernemer komt naar me toe en feliciteert ons. ‘Natuurlijk was er hier ook de discussie of het wel nodig was dat jullie ons terras in bezit nemen. Maar we zijn met zijn allen zo trots op de regio, op onze renners en zelfs op de omroep dat we er hier echt blij van worden’.

Sietse Bakker heeft een zware taak. Met zijn VR-bril kreeg hij een virtuele rondleiding in het Mecc. “Ze willen het hier wel heel graag, Maastricht heeft de lat hoog gelegd”. De hoofd-producer van de NPO mag beslissen straks. De Rotterdamse bluf of de Limburgse trots.

Lastige keuze voor de organisatie. Benieuwd of de Randstedelijke bluffers ons oprecht trots zullen maken.

Sander Kleikers