Verlies

Verlies

In deze bijdrages sta ik geregeld stil bij bijzondere mensen die ik mag ontmoeten in mijn werk. Een ondernemer, bestuurder, politicus of sporter. Omdat ze me raken of inspireren.

Maandagavond presenteerde ik het Limburgse Sportgala en wist ik na afloop meteen waarover deze week geschreven moést worden: over een sporter die ik nooit ontmoette, Linda.

Deze donkere dagen voor kerst moeten haast ondraaglijk zijn voor Nellie, Bert, Ilse en Sander. Zij maken de meest beroerde Kerst mee die je je kunt voorstellen. Hun eerste kerst zonder dochter en zus Linda.

Linda is 25 jaar, fysiotherapeute in wording en getalenteerd hardloopster. Ze traint bij AV Weert en loopt in verschillende nationale en regionale wedstrijden hele mooie resultaten. Ze wordt beter en beter en wil daarom ook meer en meer. Zoals een sporter altijd op zoek gaat naar grenzen.

Sport wordt een uitlaatklep, echter tegen wil en dank. Linda lijdt namelijk al bijna 10 jaar aan anorexia nervosa. De eetstoornis die haar ongelooflijk onrustig maakt. Hardlopen blijkt voor haar daarin een activiteit van levensbelang, waar ze afleiding en ontspanning in vindt. De rusteloosheid afgewend. Al is het maar voor even.

Maar ook dat bleek niet meer het gewenste resultaat op te leveren. De onrust werd groter, de wanhoop nam toe. In januari van dit jaar rende ze nog succesvol wedstrijden, maar het ontspannende rendement werd minder en minder.

Op 13 februari besloot de 25-jarige atlete uit het leven te stappen. Op haar ultieme zoektocht naar rust.

Deze week las zus Ilse een prachtige hommage aan Linda voor, tijdens dat Limburgse Sportgala. Een gala waarin de sport werd gevierd en waar Linda bij had moeten zijn als sporter! Niet als hoofdpersoon in een herdenkingsmoment. De zaal, vol sporters, luisterde ademloos naar de woorden van Ilse.

“Als bewegen dwangmatig wordt, of als afvallen te belangrijk wordt, wees dan alert”. De slotzin was dé boodschap aan de Limburgse sportwereld.

Het is een steeds groter wordend probleem. Niet meer alleen in de wielersport, ook in vele andere sporten is voeding en gewichtsverlies een overmatige en haast dwangmatige reflex geworden.

In de week van kerstmaaltijden en gezellig samenzijn kan het contrast voor Bert, Nellie, Ilse en Sander niet groter zijn.

Dus deze is voor al die mensen die juist nu een dierbare moeten missen. En in het bijzonder ter herinnering aan Linda.

 

Sander Kleikers