Verkiezingsbeloften en rooie rozen

Verkiezingsbeloften en rooie rozen

Het is de komende maanden weer genieten geblazen. Ik verheug me al op de zogenaamd felle debatten, cadeaus, bezoekjes en vooral beloftes. Niet dat al die beloftes worden waargemaakt. Het zijn tenslotte verkiezingen: ‘dan mag je best een beetje aandikken’.

En in de aanloop naar het volgende pluche kan je altijd nog paginagroot in chocoladeletters aan heel wakker Nederland je excuses daarvoor aanbieden.

De Kamerverkiezingen beginnen vroeg dit jaar. Geert had deze week aan een enkel A4’tje aan ideeën genoeg. Ik begrijp de ophef niet zo, dat is toch al jaren zo?! Duidelijk en simpel is het wel, dat moet je Geert nageven. Of het land in sociale crisistijd (over economie praten we niet meer toch!) aan iets meer inhoud behoefte heeft, laat ik graag aan uw eigen beoordeling over.
D’66 is ook goed bezig. Alexander Pechtold voert de druk al op. Nu is het echt zover, NU moeten de Democraten gaan meeregeren. En als dat niet lukt, stapt Pechtold op de losersvlucht naar ‘weet ik veel’. Benieuwd of deze verkiezingsbelofte wel wordt ingelost.

Rutte dacht bij thuiskomst van Rio ook na en presenteerde prompt zichzelf om het land nog eens vier jaar voort te slepen.

En dan was er nog de PvdA. Een evenzeer vertrouwde als treurige foto op de voorpagina van het NRC. Diederik belde in de gloeiende hitte aan bij willekeurige opgeschrikte burgers met een handjevol rozen. Een hoog ‘Hallo, daar zijn we weer’ – gehalte.
Ik weet niet of ik erom moet lachen of treuren. Alsof die enkele roos en een paar woordjes die arme man overhaalt om een nieuw socialistisch beleid te verkiezen.

Ik vind dat er weinig mis is met zogeheten linkse hobby’s. Meer geld in cultuur! Zie alleen al dit weekend in Limburg. Cultura Nova in Heerlen, het Zomerparkfeest in Venlo of zelfs het Preuvenemint op het Vrijthof. Geef het volk brood en spelen, iedereen gelukkig!
En zelfs ’thee drinken met de Moslimgemeenschap’ vond ik een zinnige tijdsbesteding. Zeker in de tijd dat we überhaupt nog in contact konden treden met elkaar.
Maar in plaats daarvoor te staan en dat hardop uit te spreken, verkiest de PvdA een gratis lullige roos.

Het is weer verkiezingstijd. Gauw naar het Preuvenemint nu. Met een beetje mazzel kan ik straks mijn moeder een roosje bezorgen.

Sander Kleikers