Tour de L1mbourg

Tour de L1mbourg

Wat heb ik me de afgelopen weken vaak geërgerd. Ik las de tv-recensies van de landelijke kranten. Het werd steevast een vergelijking tussen ‘de enige wielerpraatprogramma’s op TV’: NOS-Avondetappe, RTL-Tour du Jour en VRT-Vive Le Velo. Nee, Tour de L1mbourg werd niet opgemerkt. Ondanks landelijke dekking en programma met bovenregionale uitstraling en inhoud.

Terwijl er met hart en ziel door vele mensen dagelijks is gewerkt aan een mooi programma, iedere dag op een andere locatie, meestal luttele seconden na de finish en soms zelfs live in de show. Op radio, tv en online.

Een heel bijzonder project, zeker voor een regionale omroep. Dagelijks wisten de grote landelijke gasten ons te vinden: Jan Janssen, Johan Museeuw, Erik Breukink, Marianne Vos, Blaudzun, Rick de Leeuw, Peter Winnen, Maarten Tjallinggii, Leo Driessen, Jos van Emden, Aart Vierhouten, Steven Rooks en zo kan ik nog 42 namen noemen.

Het werd even een grote frustratie voor me. Geen enkele landelijke benoeming. Afgelopen week werden we blij verrast met een verslaggever en fotograaf van het Belgische ‘Belang van Limburg’ met een mooie reportage in de krant.

Hele mooie erkenning. Maar vervolgens bedacht ik me dat het daar ook helemaal niet om draait. Wij maken met passie een mooi programma. Met veel liefde voor de wielersport en nog meer voor onze regio. Met veel plezier in een prachtig team. Met mijn vriend aan tafel Gert, met zijn lach en optimisme. Met Kim en Frank in de studio, Bas en Tom op locatie, Lida als knokkende programmaleider die zich zelf hard heeft gemaakt voor dit programma met bijzonder veel zorg. Joyce van productie, alle cameramensen en assistenten, alle technici op locatie en in de studio, Stefan en Rian op L1 Radio, de dagelijkse opbouwers van die loodzware set, visagiste Yvonne, de mensen van reclame en marketing. De steun van L1, de Provincie Limburg, de deelnemende Limburgse gemeenten, de commerciële partners en vooral het publiek.

Tour de L1mbourg boekte weer betere resultaten dan vorig jaar. Met kijkers in Limburg en ver daarbuiten. Zojuist opende ik een envelop met handgeschreven brief. Meneer Schaart uit Zwolle was fan geworden en wilde graag een petje van Tour de L1mbourg, een ouderwets L1-wieler-klakske.

Een groter compliment kunnen we eigenlijk niet krijgen. Meneer Schaart, u maakt onze dag. En mijn naam is Kleikers, niet Kleisters, maar dat vergeef ik u graag!

We hopen dit volgend jaar weer te doen. De gele Dumoulin-posters gaan weer even de kast in, maar we halen ze er met liefde volgend jaar weer uit.

De derde editie van de Tour de L1mbourg 2018: c’etait superbe!!!

Sander Kleikers