Tien tellen tanden bijten

Tien tellen tanden bijten

Autoverkopers, kampbeulen, beul van Ajax. Zomaar een paar uitingen in de media die deze week tot grote commotie leidden.

Roda-trainer Darije Kalezic trapte zondag af met een gericht schot op zijn baas Ton Caanen, technisch directeur van de club. Het is een publiek geheim dat de twee niet met elkaar door één deur kunnen. En dan wordt het uitstippelen en uitvoeren van technisch beleid best lastig.

Kalezic was er wel klaar mee en bedacht een eigenzinnige ‘mediastrategie’. Nu is autoverkoperbepaald geen scheldwoord. Sterker, Caanen verkocht ze daadwerkelijk in een ver verleden, maar erg vleiend was het natuurlijk niet. Kalezic wist het, Roda wist het. Een dergelijke publieke schoffering was ongehoord. Einde oefening.

Kalezic had zijn woorden nauwelijks uitgesproken of Maastrichtenaar Bryan Smeets moest het nu ontgelden. U weet wel, Bryan de beul van Ajax. Hij maakte zondag zijn eerste eredivisiegoal, uitgerekend tegen de club die net de kampioenssticker op de bus had onthuld. Bryan, type ruwe bolster blanke pit. Talentvolle speler, gevoelige jongen. En nog Ajax-fan ook. Scoort ie eindelijk, wordt ie door een paar idioten bedreigd.

Erik Meijer verwoordde het goed in AvondGasten op L1. ‘Bryan schoot dit seizoen 58 keer op goal, uitgerekend tegen Ajax gaat ie erin. Kan je hem dat kwalijk nemen? ‘

Op maandag zegde Bryan een interview met L1 af, na bedreigingen aan zijn adres en aan zijn familie en vrienden.

Kan het nog gekker?  Ja hoor!  Want we leken heel even uitgescholden. Nou ja, de bijna traditionele kanonnade van Jos van Rey over de KVP, CDA en NRC-journalist Joep Dohmen daargelaten.

Maar toen was er nog het Heerlense raadslid Christian Peterman, die klaarblijkelijk leed aan tijdelijke kortsluiting.

Nadat justitie twee jaar cel eiste tegen Van Rey, meende Petermann de betreffende officier te moeten vergelijken met een kampbeul van Auschwitz en dat deze vrouw maar beter kon hemelen.

Uitermate ‘chique’ van een volksvertegenwoordiger…Een dag later meende hij er natuurlijk niets van, had hij dat nooit zo bedoeld.  Het was enkel ‘beeldspraak’. Net zoals Kalezic geen commentaar wilde geven, maar eigenlijk vond dat ie niks verkeerd had gedaan. En net als de zelfverklaarde voetbalfans, die vonden dat een kleine verwensing naar ‘Beul Smeets’  moest kunnen. ‘Geintje joh!’

Aan alle verdachte politici, trainers, autoverkopers, beulen en andere zogenaamde grappenmakers: hier een gratis tip van wijlen mijn vader.

Voordat je reageert, even tot tien tellen en op je tanden bijten. Bespaart een hoop ellende en negativiteit’.

Of zoals Douwe ons leerde gisteravond”Slow down brother..’ Kunnen we best gebruiken in deze tijd.

Sander Kleikers