The comfort zone

The comfort zone

Als het klopt dat het leven begint bij het einde van je comfortzone, dan is dit de blijde aankondiging van mijn wedergeboorte. Vanaf 1 januari vertrek ik bij L1, en dat is echt totaal oncomfortabel.

Na de bekendmaking deze week, werd ik door velen gefeliciteerd met mijn nieuwe baan. Ontzettend aardig en attent, maar in werkelijkheid is die nieuwe baan er helemaal niet. Ik heb geen echte vervanging.

Niet dat ik me daar hele ernstige zorgen om maak. Ik vertrek uit vrije wil bij L1, om juist een beetje ruimte te maken.  Voor nieuwe mogelijkheden, nieuwe plannen en een beetje voor mezelf. Het is een kleine sprong in het diepe, al verwacht ik dat ik uiteindelijk toch zal blijven drijven.

Al 18 jaar heb ik het bij L1 enorm naar mijn zin. Op radio en tv. Verslag, commentaar of presentatie. Van sport tot cultuur en van politiek tot nieuws en achtergronden. Een ongelooflijk rijke en waardevolle ervaring.Ik maakte bijzondere projecten mee zoals het live becommentariëren van een uitvaart van een voetbalvoorzitter (echt waar!), presenteerde een concert voor de koningin (Beatrix), of maakte tijdens het WK Wielrennen in 2012 negen dagen een live wielertalkshow op het dak van een fotozaak onderaan de Cauberg. Met een fantastisch team.

Of ons Amstel Gold Race Wielercafe waar we zelfs een zogeheten NL-Award mee wonnen, ben er nog trots op! Debatten op tv, verkiezingen, radio-uitzendingen van De Stemming, L1 nieuws, L1sport of speciale shows rond de Olympische Spelen van Beijing.

Het heeft een bijzondere plek in mijn hoofd en hart. Vooral omdat het met passie werd gemaakt, samen met geweldige collega’s.

Ik ben altijd trots geweest op L1 en dat zal nooit veranderen. Voor mij is het een plek waar ik als onervaren jongen binnenkwam om dromen waar te maken. En die dromen kwamen uit.

Hard werken, plezier hebben, doorzetten. Dan is vanalles mogelijk: zelfs de totstandkoming van een tv en radio-roadshow door de hele provincie van 24 dagen, Tour de L1mbourg.

Er is nog zoveel te maken en te doen, maar ik kies nu toch een ander pad. Volledig ‘out of comfort’, maar ik begin eraan met hetzelfde vertrouwen waarmee ik ooit bij L1 mocht beginnen.

Er zijn nieuwe uitdagingen bij Eurosport, ik heb mijn eigen praktijkje als dagvoorzitter en misschien plan ik af en toe ook wat meer tijd voor mezelf in.

Dat is ongelooflijk spannend, maar zo ben ik ook ooit begonnen. Van een comfortabele full-time baan bij de gemeente Eijsden naar een freelance baan van 8 uurtjes bij de omroep. En nog steeds is dat mijn beste professionele beslissing ooit geweest.

 

De comfortzone van de veilige L1-haven verlaat ik per 1 januari.  Ik mag er nog even van genieten. En daarna wacht een nieuw avontuur.  Een wedergeboorte of nieuwe fase. Met een groot hart voor die mooie Limburgse omroep L1. En nieuwe energie voor een frisse duik in het diepe.

Sander Kleikers