Stay with us

Stay with us

CNN-presentator John King: ‘He is riding so fast, statistically he can not lose’. CNN-collega Chris Cuomo: ‘But then again, there could be rain!’  John: ‘Exactly, it starts any minute now, crucial factor here’. Chris: ‘Waaw, there’s more to come, stay with us’.

 

Om kort te gaan was dat zo’n beetje mijn invulling van de afgelopen week.  Soms haalde ik alles door elkaar. Ik droomde van Joe Biden in de rode leiderstrui in de Vuelta, en Primoz Roglic in debat met Donald Trump. Niet dat dat veel spektakel oplevert. Primoz spreekt beter met zijn benen en Trump met 280 tekens op twitter…

 

Benieuwd naar de kijkcijfers in Nederland van CNN. Eens in de vier jaar staat de Amerikaanse nieuwszender haast non-stop een aantal dagen aan. Eindeloos kijken naar nieuws dat al eindeloos vaak is verteld. Van dinsdag tot en met vrijdag: ik geniet van iedere seconde.

 

John King is de ‘Herman de Schermman’ van Amerika. Chris Cuomo is een bodybuilder van het zuiverste soort, maar de jurist en journalist is de coolste presentator die ik ken.  En dan de autoriteit van Wolf Blitzer erbij. CNN is het summum van nieuwsconsumptie in deze tijd.

Het stemmen tellen duurt oneindig lang. Hoe kan het dat Nevada met 1 miljoen stemmen na drie dagen nog steeds geen uitslag heeft? Maar wat boeit het? Laat ze nog langzamer tellen. Stiekem ben ik iedere dag blij geweest dat er nog geen uitslag was. Want dan kunnen Wolf, Chris en John me weer een dagje bijpraten over niks.

 

Terug naar de openingsalinea.  Voormalig Tourwinnaar Geraint Thomas heeft blijkbaar dezelfde fetisj. Urenlang kijken naar cijfers die niet veranderen, zo twitterde hij. De CNN-mannen laten hem voortdurend op het puntje van de stoel zetten, hoe krijgen ze het voor elkaar? Volgens Geraint zouden het daarom prima wielercommentatoren zijn, praten over groeiend gras.

 

I could not agree more.  Ik mocht de afgelopen drie weken verslag doen voor Eurosport van de Ronde van Spanje.  Ik houd van de Vuelta: een prachtig landschap en het is de ronde waarin de toprenners hun seizoen nog enigszins kunnen redden.

 

Tegelijkertijd zijn er etappes die van start tot finish worden uitgezonden. Dan wil ik wel eens kort medelijden met mezelf hebben. Want hoe houd ik kijkers geboeid bij een kopgroep van drie Spanjaarden en een Rus, die al twee uur samen ronddraaien richting de finish. Het is de kunst van John, Wolf en Chris. Urenlang is er geen nieuws, maar ik durf niet eens te gaan plassen, uit angst iets te missen.

 

Ik zou ze graag de Vuelta zien becommentariëren. Roglic zou op winst staan, en zijn concurrenten zouden die voorsprong betwisten bij het hoogste sportrecht-orgaan. Een ‘recount’ is rechtmatig, maar ook hopeloos voor het vertrouwen in de democratie. Maar alleen al vanwege Chris, Wolf en John steun ik (en alleen hierom!!) eenmalig Donald Trump:  tel alles maar opnieuw. Joe wint toch wel, maar CNN houdt mij weer dagen van de straat.

 

‘Stay with us’, zegt Chris weer. Geen zorgen, ik weet niet wat ik anders zou moeten!

Sander Kleikers