Sisters and brothers

Sisters and brothers

‘Sisters and brothers’. Het refrein van zijn speech, in Maastricht woensdagavond. Benoit Wesly, Ridder in de Orde van Sint Sylvester. De eerste Jood die deze hoge Pauselijke onderscheiding kreeg. Monseigneur Frans Wiertz reikte de medaille uit. ‘Het heeft zijne Heiligheid Paus Franciscus behaagd….’

In de zaal zaten hoogwaardigheidsbekleders uit de kerk, de synagoge, het gouvernement, het stadhuis en het bedrijfsleven. En met allen heeft Wesly iets, in willekeurige volgorde van belangrijkheid.

Wesly is de verpersoonlijking van het Limburgse Jodendom. Vaandeldrager (als je daarvan al mag spreken in religieuze termen). Zakenman, familieman, Jood en verbinder.  En opgegroeid in het katholieke Zuiden. ‘Drie keer per week kwam de pastoor uit Scharn bij ons een borreltje drinken’. De verbroedering tussen Joden en katholieken is bij Wesly met de paplepel ingegoten.

Hij werkt op steenworp afstand van de OLV-basiliek en voelt zich thuis in de kerk. Heeft alles over voor de Joodse gemeenschap, en ook een hele hoop voor de katholieken. Tot woensdagvond een publiek geheim.

De hoge Pauselijke onderscheiding voor Benoit Wesly, de eerste Jood die deze eer te beurt valt. En wat passend in deze tijd. ‘Broeders en zusters, laten we niet vergeten dat wij Joden ook moesten vluchten uit Egypte’.

Altijd en overal was er weerstand. Maar altijd en overal heeft de opvang voor nieuw leven gezorgd.

Een betere timing voor deze Pauselijke onderscheiding was er niet. In een tijd waar mensen massaal op de vlucht zijn. Soms met een pistool op het hoofd, soms op zoek naar een betere toekomst voor vrouw en kinderen. Hopend op een kans. Zelf investeren en hopen dat je iets terugkrijgt: verdraagzaamheid.

Dat is de ware betekenis van die onderscheiding. Het mag eigenlijk niet eens een medaille-waardige prestatie zijn, verbinden. Het is normaal menselijk en wenselijk gedrag. Of je nu de Koran, Tora, Bijbel, of geen van allen leest.

Juist nu goed om bij stil te staan, al is het maar even.

Sander Kleikers