Schaamte over nep-parlement

Schaamte over nep-parlement

‘Marokkaanse afkomst, Berbers accent en óók nog eens een dubbel paspoort. Foei toch, en dat mag zomaar voorzitter worden van ons nep-parlement’.

Ik vond het een beschamende vertoning. De keuze voor een nieuwe Kamervoorzitter legde nog eens pijnlijk bloot hoe intolerant een aanzienlijk deel van ons land eigenlijk is. Of is geworden.

Pakweg vijftien jaar geleden ging ik prat op ons tolerante land. Op vakantie sprak ik graag over onze vrije samenleving. ‘Iedereen welkom, we leven samen, waar je ook vandaan komt. En ja: zelfs over hasjverkoop en -gebruik maken wij ons geen zorgen’.

En wat vond ik al die andere landen met hun beschermende tunnelvisie toch beperkt. Gepaste trots op ons post-flower power landje.

Ik weet, het klinkt ongelooflijk ouderwets… Maar wat is de wereld in Nederland toch enorm veranderd de afgelopen jaren. Of was de tolerante maatschappij altijd slechts een façade en ging er onderhuids al zoveel afgunst en discriminatoir gedrag schuil?

Ik ben trots dat we in 2016 in dit land een kundige en belezen nieuwe Kamervoorzitter hebben. Met Marokkaanse afkomst.  Met een accent en zelfs een dubbel paspoort.

Helaas moesten er treurige beperkte commentaren aan vooraf gaan. Luider dan ooit. Kennelijk zijn heel veel mensen de schaamte voorbij en menen ze dit soort ongenuanceerde taal te mogen uiten. Sterker: het lijkt zelfs ‘in’ om te beledigen.

Daar schaam ik me dan weer voor.

Sander Kleikers