Kopmannen en topmannen

Kopmannen en topmannen

Het regent pijpenstelen in Valkenburg. De wind staat strak en in de goot van de Cauberg lijkt een tweede Geul te ontstaan. Niet bepaald het weer om naar buiten te gaan, laat staan koersen!
Binnen in het wielercafé ‘Amstel Gold Race Xperience’ ruikt het naar koffie, vlaai en brandt de sfeervolle haard. Je zou voor minder in de luie stoel achterover leunen vandaag.
Maar toch staan zo’n 150 aannemers, projectontwikkelaars, architecten en investeerders te popelen om op de racefiets te springen in het Limburgse heuvelland.

Netwerken anno 2017. Geen stoffig zaaltje meer met een belegen spreker en een powerpoint, geen chique diner in een sterrentent, zelfs geen golfballetje komt eraan te pas. Ik zie enkel (te) strakke wielerpakjes, bedrukte bidons, petjes en een routekaartje. En de oude wielerhelden Michael Boogerd, Steven Rooks, Gert Jakobs of Joop Zoetemelk in de begeleiding!

Het concept is simpel. In dit bedrijfspeloton heerst geen hiërarchie. Hier is de status totaal ondergeschikt. De baas wordt ineens fan. Als een kind zo blij om met behaarde witte benen achter Joop in de regen aan te rijden. Met druppels op de sportbril waant ie zich Gerrie Knetemann contra Francesco Moser op het WK van 1978. Sprinten in de stromende regen. Dromen worden werkelijkheid.

Het is een succesvol ondernemers-recept geworden in het heuvelland. Wekelijks worden de routes van de Amstel Gold Race overspoeld met netwerkclubjes en bedrijven-wielerclinics. Zo schoot ik zelf vorige week tientallen heren weg tijdens de Flexpoint-clinic. De stoere heren waren nogal onder de indruk van de 21-jarige wereldkampioene Amalie Dideriksen of de Nederlandse toprenster Chantal Blaak. ‘Doet u wel rustig aan vandaag, mevrouw?’

Fietsclinics hebben het stilaan overgenomen van golfwedstrijdjes. De wielrennerij is hot en de oud-profs spinnen er ook garen bij. De Drent Gert Jakobs overweegt al bijna in Limburg te gaan wonen: ‘Ik heb in mijn hele leven nog niet zo vaak de Limburgse heuvels bedwongen als in het afgelopen jaar met de vele clinics hier! Maar gelukkig mag ik altijd voor de gezelligheid met de langzame groepen mee, ik was niet bepaald een klimmer’.

Nee, dan Michael Boogerd, ik heb er soms wel medelijden mee. Van hem verwachten ze nog steeds grote daden. Er zit altijd wel een overijverige medewerker bij die zich even met Boogie wil meten. Dus die mag dan weer de hele dag volle bak koersen. Als Gert al gedoucht aan zijn tweede biertje moppen zit te tappen bij de haard, komt Boogerd doorweekt en afgepeigerd binnen. Het lot van de toppers.

Tom Dumoulin en Wout Poels hebben Limburg nog fietsgekker gemaakt dan het al was, en dat is in de rest van het land ook goed opgepikt. De fietsclinics vieren hoogtij. De directeur wordt weer knecht en de waterdrager van het bedrijf wordt leider.

Voor één dag iedereen gelijk: kopmannen en topmannen!

Sander Kleikers