Pope Francis is a Rockstar

Pope Francis is a Rockstar

Madison Square Garden, het Ziggo Dome van New York… Maar dan een stukje groter. Thuishaven van de Knicks (basketbal), de Rangers (ijshockey), Elvis, Michael Jackson, McCartney en Springsteen. Je bent pas echt een ster als je in de beroemdste evenementenhal ter wereld hebt gestaan.

En dus was Hij er ook. Hij, met een hoofdletter H. Paus Franciscus, Pope Francis… Vrijdag leidde hij een Mass in MSG voor ruim 20-duizend mensen. Inclusief mijzelf!

Ik logeer in New York bij Father Andrew. Priester, kunstenaar, inspirator. Hij heeft een entreekaart over… en ik bedenk me geen moment. Eindelijk in The Big Apple, meteen naar MSG en ook nog eens de Paus zien.

Eenmaal aanbeland staat er een rij, en de rij gaat om de hoek. En nog een hoek, en nog een en nog een .. ‘A line of 16 blocks, pretty far’, zegt Andrew. Een rij van 3 kilometer in goed Nederlands. Ik vraag Father Andrew of we hier wel in moeten gaan staan. We hebben immers gereserveerde plekken, dus waarom geen biertje bij de ingang pakken, en wachten totdat de file is opgelost.

Hij kijkt me aan, lacht en zegt: ‘But Sander, the line is part of the event and the excitement’. En hij heeft gelijk. We praten met andere bezoekers in deze vredige 3 uur durende rij. Uit New Jersey, Colombia, Las Vegas, Washington en Mestreech… Trouwe kerkgangers, believers!

Stilaan komen we, block voor block dichterbij. Totdat we voor de detectiepoortjes staan. ‘People, leave your guns over here. I swear, you’ll get them back!’ Humor van de bewakers, de sfeer is uitgelaten.

Op de eerste etage lopen we langs popcorn-bars, langs frites en chicken wings, met halve liters bier zelfs… Hier had ook The Boss kunnen staan vanavond.

Verbluffend, een enorme zaal met een prachtig podium met altaar, een grote muziekbak met klassieke instrumenten, een immens koor en een pompeuze sopraan.

‘This is the priest-section!’, zegt de bewaker. Ik heb de kaart van Father Andrew gekregen, en ik zit in het vak met enkel witte kazuifels. Temidden van honderden priesters zwaai ik naar de camera, dat wil de live tv-regie graag. Want dan komt ie binnen, de enige echte Boss.

Trompetgeschal, tientallen bewakers, Pope Francis komt de hal binnen. De zaal ontploft, verlicht door de flitsende camera’s, onder iedere kazuivel komt er een tevoorschijn.

Pope Francis is in da house, a rockstar in Madison Square Garden. En ik ben erbij.

Sander Kleikers