Periscope en Meerkat, nieuwe kleine wereld

Periscope en Meerkat, nieuwe kleine wereld

‘In ons restaurant in New York gooien we onze T-bone-steaks in een zakje, de kruiden erin en vervolgens rammelen we het zakje flink door elkaar’. ‘Een avondje stappen in San Francisco is niks zonder de ‘partybus’ downtown’. En ‘een stadswandeling door Montreal is verrassender dan je denkt’.

Ik zag ze allemaal voorbij komen, via een (voor mij) nieuw fenomeen. De live-streams via de apps Periscope en Meerkat. Iedereen kan met die apps tegenwoordig zelf live ‘TV maken’. Niks is meer veilig, alles kan worden gefilmd en gestreamd, en de hele wereld kijkt mee.

Ik heb gefascineerd zitten kijken, verslavend zelfs. Live beeld krijgen van een willekeurige persoon aan de andere kant van de wereld. Een kok, een stapper en een gids.  Ik kreeg zelfs contact met een presentator van een Amerikaanse TV-show: ‘Hello Maastricht’, riep hij nog vlak voor de show op de set toen ik hem groette vanuit Limburg.

Ik weet weinig van dit soort nieuwe ontwikkelingen, ben geen kenner. Maar ik heb sterk het gevoel dat we binnen afzienbare tijd almas live gaan streamen. 140 tekens via twitter of een foto via Facebook is old school. Zeker als je bekijkt dat je oneindig lang kunt streamen, zelfs met een aankondiging eraan voorafgaand.

Ik probeerde het fenomeen zelf uit. Zaterdag zond L1 live de wielerkoers Volta Limburg Classic uit. Een kwartier vantevoren zette ik mijn eigen live stream op. Volgers konden live meekijken met de laatste voorbereidingen van de koers en ons programma. Door een technisch probleempje kwam ik niet verder dan drie minuten beeld. Zes kijkers…maar toch. Zes was het begin. Het zijn zes kijkers in een (voor het grote publiek) onontdekte wereld. Wat als we straks allemaal Periscope en Meerkat hebben.

Er gaat wat veranderen. Het zal de wereld van beeldrechten op de kop zetten. Wat als je een voetbalwedstrijd via je iphone gaat streamen? Wat als we mensen in bars of restaurants gaan filmen en live streamen, zonder dat die mensen dat weten.

Hoe groot is de inbreuk op onze privacy? Zijn we nog ergens ‘veilig’?

Hoe dan ook, ik vind het in ieder geval zeer interessant. Benieuwd wat jullie ervan vinden. Gratis te downloaden via app-store. Een nieuwe manier van communiceren.

Sander Kleikers