Paradox van de paardensport

Paradox van de paardensport

Balk eraf, geen barrage. Een vuist op de vip-tafel van de handelaar. Dat scheelt maandag in de verkoop weer een paar duizend euro.

Balk geraakt, maar blijft liggen.  Mooi, een nulletje erbij. Winst en verlies, dicht bij elkaar.

Welkom in de wereld van de handel in springpaarden. Een fascinerende sport of fascinerende business. Oordeel zelf. Maar fascinerend is het zonder twijfel.

Goud in de paardensport is vaak niet de blinkende medaille, maar de klinkende munt. Een boeiende paradox. Winnen om te verkopen.

Het hele weekend stond Maastricht in het teken van mooie paardensport, Jumping Indoor Maastricht. Voor de paardenhandel de perfecte etalage. Maar liefst 185 miljoen euro gaan om in de Limburgse paardenhandel. Nogal omvangrijk voor een provincie waarin slechts een handvol topfokkers en handelaren internationaal boven het maaiveld uit steken.

Voor menig toeschouwer is JIM gewoon een spannende wedstrijd. Voor de handelaar is JIM vooral een podium. Vandaag kunnen de winnaars van de verschillende disciplines van afgelopen weekend namelijk rekenen op de belangstelling van gefortuneerde kopers. Uit Europa, Noord-Amerika of het Midden-Oosten.

De paradox van de wedstrijdsport. Heb je eindelijk een toppaard, waar je jaren mee hebt getraind om op topniveau te komen, raak je het paard kwijt aan een rijke sjeik. Het lot van veel ruiters is de drive voor veel handelaren.

Paardensport is big business. Van crisis lijkt geen sprake, de paardenhandel floreert als nooit tevoren. Je telt mee als je een toppaard voor je dochter kunt aanschaffen. Zelfs als je dochter niet het talent heeft van Jeroen Dubbeldam of Lisa Nooren. Het draait om de knikkers en de uitstraling.

Dubbeldam heeft nog het geluk dat hij zijn toppaard Zenith kan berijden tot en met Rio 2016. Hebben de eigenaren van het paard uiteindelijk besloten. Hier ging het sportieve aspect voorop.  Heel mooi, maar ook een zeldzaamheid. De paradox van de paardensport, winnen om te verdienen. Een boeiende evenwichtsoefening. The business of sport.

Sander Kleikers