Over de grens

Over de grens

In de miezer  razen de auto’s aan ons voorbij. We hebben een lekke band. Een kilometer op de velg doorgereden om nog enigszins veilig de band te kunnen verwisselen. Ik laat het vuile werk aan Karsten over. Ik zorg voor het licht middels het zaklampje van mijn telefoon, ook belangrijk.

Als een volleerde mecanicien vervangt Kroon het wiel en vervolgen we onze weg. ‘De eerste anekdote van de avond is alvast binnen’, denk ik.

In SX in Eindhoven (voormalige glasfabriek van Philips) wachten 250 gasten op ons, inclusief de dorstige Laurens en Bram, die dan al de eerste Leffe Blondjes achterover slaan. ‘Mijn eerste goede voornemen van het jaar nu al naar de gallemiezen’, aldus de Tank. Misschien begint hij, net als Laurens ook wel aan zijn laatste seizoen. Hij zou een biertje laten staan, maar op deze avond van de wielervoorspellingen toch maar weer overgegeven aan het genot. Heeft ie verdiend, na een zware moutainbike-training die dag.

Smakelijk vertellen ze over hun ervaringen samen. Kroon is al een jaar gestopt als professioneel coureur, Tankink en Ten Dam volgen na dit seizoen. ‘Maar nu ik hier weer sta, weet ik het zo net nog niet’, zo zeggen ze allebei op het podium van het SX Wielercafé.  ‘Hebben we nieuws?’

Het is mijn eerste optreden als presentator in Brabant. Toch even wennen, het publiek kent me hier minder goed. En dus tast ik af.

Maar met de hilarische verhalen van Lau, Karsten en Bram gaat alles op deze avond vanzelf. De verwachtingen van de mannen: ‘Cancellara komt niet meer terug op zijn oude nivo, Boom gaat het ook niet meer redden. Tom wordt geen kopman in de Tour (dat wordt Barguil), maar gaat hoge ogen gooien in Rio en het WK in Qatar is een gotspe.

Het wielerjaar 2016 begon met een bandenwissel, prachtige anekdotes en een mooi wielerpubliek in Eindhoven. Mijn tripje als presentator ‘over de grens’ is uitstekend bevallen!

Sander Kleikers