Op de Kleintjes letten

Op de Kleintjes letten

Hoe kunnen de Limburgse betaald voetbalclubs overleven zonder de steun van de overheid? Die vraag werd recentelijk weer opgeroepen.In het L1Radio-voorzittersdiner op 1e Kerstdag riepen de voorzitters al in koor dat de lokale overheid de helpende hand moest toe steken.

Tenslotte is het voetbalstadion het grootste theater van de stad. Maar ook het enige theater dat niet wordt gesubsidieerd. VVV-voorzitter Hai Berden herhaalde die oproep deze week nog eens tijdens de VVV-Venlo-nieuwjaarspeech. Wat kan het bedrijfsleven betekenen voor de clubs en welke rol gaat de overheid daarin spelen? De clubs moeten al jaren op de kleintjes letten. Maar dan gaat het vooral om de kosten-kant. Sinds deze week geldt dat ook voor de inkomsten-kant. Volgens oud-staatssecretaris Willem Vermeend deed onderzoek naar de financiele posities van voetbalclubs) letten de clubs veel te weinig op de kleintjes. ‘Clubs moeten veel meer de jacht inzetten op 100 sponsors van 1.000 euro , dan 2 van 50.000 euro.

Ik mocht woensdagavond een debat leiden bij Roda JC. Hoe kan de financiele positie van Roda worden verbeterd, en hoe kan de exploitatie van het stadion worden verbeterd? ‘Op de kleintjes letten’, kwam weer voorbij. Oud-voetballer en commercieel expert Jan van Halst kwam er nu mee. Roda moest alles aangrijpen en alles doen om iedere stuiver binnen te halen. En vele geengageerde Roda-sponsors in de zaal waren het met hem eens. Vergeet de zoektocht naar de grootste vis in de regio. Maar steek die kostbare tijd in de kleintjes. Een vertegenwoordiger van een zorginstelling deed er een humaan schepje bovenop. Hij zou verstandelijk beperkte clienten in het stadion willen laten werken. Een mooie dagbesteding voor hen en daarmee een mooie kostenbesparing voor Roda.

‘Op de kleintjes letten’, is daarom voor mij de uitspraak van de week. Misschien wel van het jaar. Want het geldt niet alleen op financieel gebied. Maar voor mij zeker ook op sociaal vlak. Laten we dus komend jaar nog meer op de kleintjes letten!

Sander Kleikers