Ook El Salvador is breekbaar

Ook El Salvador is breekbaar

El Salvador is ziek, hij heeft longkanker. Zelfs Johan Cruijff is breekbaar. Ik weet nog niet hoe ernstig het is of in welk stadium zijn ziekte is gevorderd, of er misschien uitzaaiingen zijn. Maar Johan is niet meer onaantastbaar, dat is nu zeker.

Ik probeer me in te beelden hoe Cruijff het nieuws in een ziekenhuiskamertje in Barcelona tot zich neemt. ‘Elk nadeel heb z’n voordeel, das logisch’.  Welke optimisme haalt de grootste sporter uit onze geschiedenis uit dit nieuws.

En wat kan Cruijff betekenen voor al die andere honderden mensen ter wereld die dezelfde diagnose hebben gekregen, vandaag.

Wordt El Salvador ook echt de verlosser voor zijn mede-lotgenoten. Zoals Armstrong een lichtend voorbeeld was voor miljoenen kankerpatiënten wereldwijd.

Ik zie Cruijff in dat ziekenhuiskamertje zitten. En ik vergelijk de beelden met dezelfde situatie, dichtbij huis. Dezelfde diagnose, dezelfde onzekerheid, dezelfde vragen. Het ene moment waan je je onaantastbaar, het volgende zo breekbaar als maar zijn kan. Eén woord maakt korte metten met die status. Longkanker.

Johan rookte al 23 jaar niet meer, de longen weer schoon. Het zegt niets. Net als mijn lieve zwager gaat ook El Salvador onzekere tijden tegemoet. Bestraling, chemokuren, misschien wel een operatie? Leven op de kantlijn, langs de afgrond.

In AvondGasten op L1 TV spraken we vandaag over Johan, zijn magie en ook zijn longkanker. Vervolgens spraken we over het eten van minder gebruikelijke stukken vlees van een dier. Probeer eens een wang, een ossenstaart of een varkensoor. Wetenschapper Mark Post: ‘In Amerika at ik ooit een long, een ware delicatesse in Orleans’.

‘Een smakelijke long?’, dacht ik.   Dus toch :’Ieder nadeel heb zijn voordeel’.

Sander Kleikers