Onvoorziene nachtelijke redding

Onvoorziene nachtelijke redding

Hoe het leven verrassingen voor je in petto kan hebben, bleek deze week tijdens de presentatie van de Boels-Dolmans vrouwenwielerploeg. De redding van het team bleek namelijk een volslagen toevalstreffer, desalniettemin niet minder welkom.

Precies 5 maanden daarvoor maakte ik tijdens het WK In Yorkshire nog voor de ploeg bekend, dat de twee hoofdsponsors zouden stoppen. De firma’s Boels en Dolmans wilden na 10 mooie jaren het stokje overdragen aan andere partijen.

De zoektocht naar een nieuwe financier werd optimistisch gestart, maar ook in de wetenschap dat dat een hele moeilijke opdracht zou worden.

De vrouwensport zit weliswaar in de lift, maar de rij van wachtende sponsors is niet bepaald lang.
Bovendien maakte Jumbo-Visma intussen ook al bekend volgend jaar een vrouwentak te beginnen, dus de noodzaak om de boel te redden werd minder sterk. En de concurrentie dus groter.
April was de deadline, die de afgelopen weken steeds nadrukkelijker naderde. Geen nieuws was in dit geval geen goed nieuws. Totdat 13 dagen geleden er midden in de nacht een mailtje werd gestuurd van de CEO van de Belgische verloner SD Worx aan manager Erwin Janssen van de ploeg.

Die nachtelijke mail leidde afgelopen woensdag tot een handtekening onder een contract, dat er voor zorgt dat de ploeg de komende 4 jaren leading blijft in de vrouwensport. Sterker, met de nieuwe partner mag de lat nog een stukje hoger, terwijl dat niveau al niet te evenaren bleek in de afgelopen vijf jaren.

Snel toegeven, zullen manager Erwin Janssen en ploegleider Danny Stam het niet. Maar naarmate de dagen vorderde, zal de nachtrust van de heren minder intensief zijn geweest.
Hoe het leven een plotse wending kan maken. SD Workx stond totaal niet op het netvlies, werd dus niet eerder benaderd. Het was nooit een gesprekspartner. Integendeel: een eerdere mail van een paar dagen daarvoor naar het algemene emailadres van de ploeg bleef ongezien en daarmee onbeantwoord. Met het simpelste gemak was daarmee de deal van de baan geweest en had de toekomst van rensters en stafleden een volslagen ander perspectief gahad.

Maar omdat in die bewuste nacht de SD Worx-CEO zijn slaap niet kon vatten, en alsnog om half 5 ’s- nachts besloot er een mailtje tegenaan te gooien, zaten we woensdag aan de champagne. Eind goed al goed.   ‘De beste ideeën komen op de meest onverwachte momenten’, sprak SD Worx-voorman Kobe Verdonck woensdag. Zo blijkt!

Dus mocht je vannacht wakker liggen of wakker schrikken met een geweldig idee…. Je weet nu wat je te doen staat!

Sander Kleikers