Energie

Energie

Zelfs toen er nog geen koopzondagen bestonden, waren mijn ouders bezig met koopzondagen. Wij hadden, in de vorige eeuw, thuis een herenmodezaak. En op de enige vrije dag van de week, de zondag, wilden zij graag wandelen met het gezin. Maar dan wel in de binnenstad van Heerlen, Maastricht, Hasselt of Aken. ‘Etalages kijken en zien wat de collega’s verkopen’. Ik had er als kind een bloedhekel aan. Eindelijk met het gezin bij elkaar, konden we weer in het kielzog langs lege winkels.

Donderdagavond deed ik het weer. Nu langs echt lege winkels, het baarde me als ondernemerszoon oprecht zorgen.

Maastricht wordt algemeen gezien als een van de leukste winkelsteden van Nederland. Altijd sfeervol, warm en een prachtig winkelaanbod. Maar als je met een kritischer oog kijkt, schrik je.

Op de weg van het station naar de oude brug, telde ik meer dan tien prachtige winkelpanden. Klaar voor een nieuwe huurder, leeg dus. En ook aan de andere kant van de brug (in de binnenstad) is er voldoende ruimte voor nieuwe winkeliers.

In een tijd van economische voorspoed (duurt nu al bijna 6 jaar he!) is dat toch een vreemd gegeven. Want ook in 2020 groeit de economie weer, weliswaar iets minder hard dan vorig jaar, maar nog steeds is er groei.

Ik heb er als kersvers fulltime ondernemer nog meer aandacht voor gekregen. Nu wil ik eigenlijk niet te lang stilstaan bij die negativiteit, maar toch. Het is een zorgelijke vicieuze cirkel. Leegstand zorgt voor spelbederf tijdens het winkelen, en dat zorgt uiteindelijk voor minder publiek. Wat dan weer zorgt voor nog meer leegstand… Enfin u weet wat er kan gebeuren, zelfs met top-winkelsteden in de regio zoals Maastricht.

Nu was ik afgelopen week bij een inspirerend event van MKB Limburg, de provincie Limburg en Stichting Streetwise. Dat is een organisatie die jonge startende ondernemers helpt in de Limburgse binnensteden. Ruim 100 gemotiveerde gasten in een zaal, gebonden door hun gezamenlijke droom om een eigen zaak te hebben. Met een heel divers aanbod: van broodjeszaak tot yoga-school en van afhaalplek voor gezonde maaltijden tot een speelverblijf voor kids.

En dat allemaal gewoon in de binnenstad. Met de hulp van Streetwise blijken ze succesvol. Nieuwe originele ideeën en invulling van zelfstandig ondernemers, die je pakweg 20 jaar geleden niet in de binnenstad zou verwachten. Maar die wel bijdragen aan een rijk aanbod in dat centrum. En dat zorgt voor een gevulde winkelstraat, sfeer en energie.

De positieve ‘vibe’ van die jonge ondernemers raakte me. Ik ben er nu net zo een, met duizend en een ideeën en ook een eigen werkplek in de binnenstad van Maastricht. Mijn zus precies zo, met de start met haar eigen boetiek Riviera Retro in de Sint Pieterstraat in Maastricht.

Tegen de stroom in van negatieve berichten over leegstand en online-shopping. En helaas ook ondanks hele hoge huurlasten. Want dat is ook wel echt een dingetje, huurprijzen van 2000-4000 euro op een leuke maar kleine locatie in Maastricht zijn eerder regel dan uitzondering. Verdien ze maar eens terug….
Dus hier een kleine shout-out naar zelfstandig ondernemers, de winkeliers die het rondje op de fiets naar mijn kantoor zoveel fijner maken. Of die wandeling op zondagmiddag door de stad. Net als vroeger. Maar nu geniet ik er van!

Sander Kleikers