Omerta

Omerta

Ja, hij heeft als renner met vuur gespeeld. En wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten. Oud-nationale wielerheld Michael Boogerd wordt door de UCI alsnog geschorst. Twee jaar lang mag hij  niks doen in de sport, dus ook niet actief zijn als ploegleider van de jonge talenten van Team Roompot.

De regels zijn duidelijk: betrapt (of bekend) : dan volgt een schorsing. In die zin is er weinig tegen in te brengen. Behalve dat het nogal treurig is dat hij drie jaar lang op een oordeel moest wachten.
Boogerd bekende, maar weigerde anderen in zijn val mee te nemen. En dus volgt de schorsing.
Had ie openlijk nog collega’s erbij gelapt, dan was hij in aanmerking gekomen voor strafvermindering. Maar Michael nam verantwoordelijkheid voor zijn eigen daden, en niet die van anderen. Niet goed voor een volledige ‘opschoning’, maar op persoonlijk vlak is daar wat voor te zeggen als je het mij vraagt.
Michael startte een nieuwe carrière. Met groot financieel risico begon hij samen met Breukink, Zijlaard en Van Poppel Team Roompot. Een team met Nederlandse talentvolle renners, aangevuld met ervaren jongens.
Michael als boegbeeld, met rugzakken vol ervaring en kennis. Met winnaarsmentaliteit, doorzettingsvermogen en ongekend enthousiasme.
In het tweede deel van het afgelopen eerste seizoen werd dat uitbetaald, met een trui in de Eneco-Tour en een enkele zege. Het team in opbouw ontwikkelde in sneltreinvaart, en zelfs jonge talenten werden overgenomen door World Tour Ploegen. Missie geslaagd.
Nu oordeelt UCI toch onverbiddelijk. Conform de regels, maar gezien de omstandigheden zo krom als een hoepel.
Bekend, met een zuiver geweten verder gegaan, jonge talenten opgepikt en opgeleid met groot eigen financieel risico. En dan opnieuw via de achterdeur naar buiten.
De wielersport kende veel dopingzondaars die bekenden. Allen gestraft. De wielersport kende echter veel meer renners die de omerta heilig verklaarden en dus hun mond hielden. Velen van hen zijn nu nog actief in het wielerpeloton. Ongestraft.
Twee jaar langs de kant toekijken nu, ik hoop dat ‘Boogie’ de zin niet verliest. En dat ie 2018 weer achter het stuur kruipt om de jonge talenten te behoeden voor de fouten die hij ooit maakte.
Sander Kleikers