Nonk Aleksei

Nonk Aleksei

Nonk Aleksei
‘Wat is er toch aan de hand in Kerkrade?‘, kopte de NOS op haar website deze week. De introductie van de in Dubai residerende Zwitserse investeerder met een Russisch paspoort deed heel wat wenkbrauwen fronsen.
Maar op de keper beschouwd is het de normaalste zaak van de wereld. Althans, in Kerkrade.

Roda heeft altijd goeie ‘suikeroompjes’ in de familie. In dat opzicht komt de wens van Korotaev (‘Ik wil graag bij de Roda-familie horen’) meteen uit. Gefortuneerde zakenlieden zijn altijd welkom geweest in de Kerkraadse familie.

Drie jaar geleden zorgde Frits Schrouff nog voor de redding van de club. De miljonair uit Landgraaf was rijk geworden met de verkoop van Aziatische producten en wilde geel-zwart niet verloren laten gaan. En dus kocht hij voor 10 miljoen euro de aandelen van de club, om Roda te verlossen van alle schuldeisers.

Daarvóór was er nog de textielbaron Arnold Hendriks. De man die ooit een serieus bod deed op Hristo Stoitchkov, de destijds topspits (in wording) van Sofia. Hendriks nam geen koffer met dollars naar Bulgarije om Hristo naar Kaalheide te lokken. Nee, hij beloofde 70-duizend splinternieuwe Hendriks-spijkerbroeken in ruil voor de diensten van Stoitchkov. Het was hem nog bijna gelukt ook.

Met jeans koop je echter geen Champions League tegenwoordig. De tijden zijn duidelijk veranderd, maar de suikerooms blijven aankloppen bij de Koempelclub.
Donderdagavond landde een privéjet op Maastricht Aachen Airport. Alexei Korotaev en zijn entourage op weg naar een nieuw speeltje in Kerkrade. Pas 30 jaar en nu al multimiljonair. Hoe hij dat geflikt heeft? Ik heb geen idee. Het geheim wilde hij helaas niet verklappen.

Korotaev is een beer van een vent, zo eentje die ze bij de Eaters in Geleen graag op ijzers zetten. Het is altijd zijn droom geweest om een voetbalclub te besturen en toen via via Roda in het vizier kwam, dacht ie simpelweg: ‘Why not?’
Champions League-ambitie, Nicolas Anelka en 9 nieuwe spelers in twee weken tijd. De jaarlijkse begroting gaat naar 15-20 miljoen euro en in juni zal hij naar verwachting nóg een pak aandelen van Schrouff overnemen.

De KNVB kijkt angstvallig toe. ‘Moet een Nederlandse club nog wel in zee gaan met een vrijwel onbekende buitenlandse multimiljonair?’ Het is aan Roda en aan Korotaev om te laten zien dat dit geen sprookje is, en dat de Zwitser serieus is. De persconferentie op vrijdag was alvast veelbelovend.
Roda op weg naar de Champions League, het is nauwelijks te bevatten. Maar om in de woorden van Korotaev te blijven: ‘Why not?’

Het nieuwste lid van de Roda-familie is met open armen ontvangen, nonk Alexei.

Sander Kleikers