Nieuw elan…

Nieuw elan…

Ik sta er niet eens meer van te kijken. Secretaris-Generaal van de UEFA, Gianni Infantino is de nieuwe baas van wereldvoetbalbond FIFA. De grootste sportbond ter wereld en tevens (samen met UEFA) de meest corrupte sportorganisatie ter wereld. Infantino is de opvolger van de geschorste Sepp Blatter.

Ik ken het track record van Infantino nauwelijks, maar hij staat bij mij alvast met 1-0 achter.
De verkiezingen zouden grote hervormingen opleveren binnen de vervuilde FIFA. De nieuwe voorzitter zou voor nieuw vertrouwen moeten zorgen, een hele frisse wind…

Maar zo fris is die wind niet bepaald. De gevestigde voetbalwereld laat geen kans onbenut te vertellen hoe blij men is met Infantino.
De KNVB kan haar geluk niet op.
‘Geweldig, dit is de beste kandidaat’, zegt KNVB-voorzitter Michael van Praag. Van Praag die, na het vertrek van Infantino bij UEFA, zichzelf nu kansen toedicht forse sprongen op die Europese ladder te maken.
En zelfs Blatter was bijzonder in zijn nopjes met de benoeming van Infantino. ‘I taught him everything he knows’.
Nou, dat belooft wat.

En Infantino zelf… Hij komt uit Zwitserland, net als Blatter uit het kanton Wallis. En hij loopt dus al wat jaren rond in het old boys voetbal-network. Zijn eerste verkiezingsbelofte: ‘alle aangesloten landen ontvangen 5 miljoen dollar extra…’ Juist!

FIFA en UEFA leken op jacht naar nieuw elan en een frisse wind. Het vertrouwen zou worden herwonnen na jaren van corruptie.

Het resultaat: een door Platini en Blatter opgeleide topman van UEFA. De leiders, die werden geschorst vanwege hun schandelijke gedrag.
Succes Gianni, je zult het nodig hebben.

Sander Kleikers