Nick & Simon en Geert & Jos

Nick & Simon en Geert & Jos

Het was een boeiende week bij AvondGasten op L1TV. Een week van uitersten. En graag geef ik een inkijkje.

In het diepste geheim hadden we al een paar weken geleden afspraken gemaakt met de PVV. Geert Wilders zou aanschuiven aan tafel bij AvondGasten. Uniek voor L1, doorgaans komt hij zelfden naar studio’s, maar deze keer was alles in kannen en kruiken. Op de redactie nam de spanning al toe. Wat gingen we Wilders voorhouden en vooral, op welke manier. Een extra overleg werd zelfs ingelast. En vervolgens gingen we dinsdag over tot de orde van de dag.

Nogal een overgangetje… Nick & Simon waren te gast. Er was geen directe actuele link te vinden, laat staan een Limburgse… Behalve dat ze die avond in Theater aan het Vrijthof speelden. En niet onbelangrijk, Nick & Simon zijn heel populair, en AvondGasten is een programma met een breed scala aan onderwerpen, dus was het Volendamse duo meer dan welkom. De bakker zorgde voor een prachtige taart, jonge en oudere (hoofdzakelijk vrouwelijke) fans mailden de redactie met verzoekjes en vragen. We zorgden zelfs voor een Skype-verbinding met twee fans die daarmee eindelijk live met hun idolen konden spreken.

Intussen bleef Wilders ons maar bezig houden. Het werd namelijk steeds stiller rond de landelijk PVV-leider. En onze groter wordende zorgen bleken terecht. Door een ‘interne PVV-communicatiefout’ ging de partij ervan uit dat L1 het interview in Den Haag zou opnemen.

Schoorvoetend werd dat door de redactie alsnog geaccepteerd. Maar toen die Haagse afspraak daadwerkelijk moest worden gemaakt, bleef het opnieuw oorverdovend stil. Het PVV-rookgordijn? Hoe dan ook, fatsoenlijk was het niet, professioneel al helemaal niet. De omroep werd totaal genegeerd. Dus geen Wilders, en dat in de provincie waar de partij zoveel steun heeft.
Alexander Pechtold nam namens D’66 de honneurs waar in de studio. ‘Ik neem Wilders’ zetels graag in’, zo begon hij. En gelijk had hij, in ieder geval bezat hij alvast de eerste zetel… bij ons aan tafel.
Eind goed al goed, op nog een enkele opdracht na. De van corruptie beschuldigde Jos van Rey kwam vrijdag nog langs.
Strijdbaar als altijd, goed gebekt en gedocumenteerd en vooral door de wol geverfd. Een hele taaie gast in een 1 op 1 interview.
Dus bestudeerde en verzamelde ik artikelen, bekeek eigen materiaal, las El Rey (interessant boek over hem) en belde met verschillende mensen uit het Roermondse bedrijfsleven en de politiek.
Zijn koers was me vooraf al duidelijk. ‘Van corruptie is geen sprake, justitie (inclusief informanten) zijn enkel uit op het ten val brengen van mij’.
En zo geschiedde. De voorbeelden die ik had, werden stelselmatig weggewuifd of afgedaan als ‘kolder’. En dat mag best terecht zijn. Ik ben niet de rechter.
Blijft natuurlijk de hamvraag: Waarom werkt justitie met 120 man aan een zaak tegen Van Rey, hoe heeft dat zover kunnen komen?
Jos van Rey zegt het antwoord te weten, maar ook bij mij aan tafel kwam dat niet naar buiten, behalve ‘mensen zijn jaloers, mensen willen mij ten val brengen’. Het wie en waarom weten we (nog steeds) niet.
Het was een stevig robbertje verbaal vechten. Uitdelen en incasseren, hard maar fair en uiteindelijk schudden we elkaar de hand.
Zijn we beiden iets opgeschoten? Is de kijker wijzer geworden? Ik betwijfel het. Was het interessante tv? Dat denk ik wel, en daarom is ook Van Rey, net als Nick & Simon, Geert & Alexander een hele welkome gast in AvondGasten.
Never a dull moment! En de verkiezingen moeten nog beginnen!
Sander Kleikers