Mooiste werkweek van het jaar

Mooiste werkweek van het jaar

De Afsluitdijk zojuist achtergelaten en inmiddels afgezakt naar Breda. Tigge tank Fryslan!! De eerste twee dagen in Bolsward waren alweer heerlijk.

Het is EnecoTour en ik mag weer dagelijks samen met collega en vriend Bas van Mulken en Erik Breukink de ronde live op L1TV verslaan. De mooiste werkweek van het jaar.

Ik zit in een klein en veel te warm hokje van 2 bij 1. Met een laptop, geluidspaneel, een tv-scherm én de laatste Nederlandse geletruidrager…

Is ie al 26 jaar. En mán, wat was ik fan vroeger. Met papa mee naar Alpen, voor een nieuwe rit in de Tour. Met de Breuk als nationale trots.

Tijdrijder en klimmer, prachtige stijl. Nette kerel, bescheiden en een grote topper. Ik vergaapte me aan deze wielerheld. Rende heel even mee de berg op, zo lang ik kon. Toen bocht 7 nog een normale bocht was, waar Fransen, Belgen en een enkele Nederlandse kampeerder samen Fignon, Delgado of Breukink omhoog schreeuwden. Zonder Hazes, Heineken-zwembroeken of Oranje voetbalshirts.

En nu zit ik met die wielerheld van weleer samen commentaar te geven. De hele dag kletsen over wielrennen. Over de knie van Greipel, het talent van Benoot, de gouden kilometer en zelfs de kaasjes in de vip-tent.

Een week lang wielrennen ademen en opsnuiven. Leven in het peloton, tussen de mannen in staan en erover praten. De mooiste werkweek van het jaar, alhoewel werk…

Eerlijk: het is voor mij gewoon de mooiste week van het jaar.

Sander Kleikers