Looplijnen

Looplijnen

Hoezeer ik in deze coronatijd de nieuwe digitale revolutie ook toejuich, winkelen doe ik nog altijd gewoon in de stad, in een fysieke winkel. Je mag me daarom best ‘van de oude stempel’ noemen, maar als zoon van een ondernemer met een eigen zaak en broer van een ondernemende zus met een kledingwinkel in het Maastrichtse Wyck kan ik ook haast niet anders.

De coronacrisis heeft ook op ondernemers flink zijn weerslag gehad, zoveel is duidelijk. Gelukkig zie ik stilaan daarom meer en meer mensen de binnenstad weer inlopen. En ook nog eens volgens de nieuwe richtlijnen, of beter gezegd: looplijnen van de gemeente.

Met grote 1,5 brede witte Mestreechter ‘Ingelkes’ op de grond gekalkt en een grote pijl ervoor, word ik gewezen hoe ik moet lopen om zoveel mogelijk drukte en botsingen te voorkomen. Zo is bijvoorbeeld het binnenstadstraatje Achter het Vleeshuis een eenrichting-loopstraat geworden en werd ik deze week gevraagd om een blokje om te lopen als ik terug wilde.

Bij een groot warenhuis paste ik spontaan twee zonnebrillen toen ik (terecht) erop werd gewezen dat dat toch echt niet de bedoeling was.  Ik moest wachten bij een hekje, om vervolgens met maximaal 4 klanten binnen de gereserveerde 15 vierkante meter rond te kijken. Met een eigen uitzoek-bakje, waar ik dan 5 brillen in kan leggen om te passen. Die ik daarna weer inlever voor een volgend bakje en zo verder. Want ik weet niet hoe u zonnebrillen past.  Bij de eerste beste Senegalees op vakantie heb ik zijn hele buidel al op mijn neus gehad, niet denkend aan bacteriën of virussen.

De wereld is snel veranderd in de anderhalve meter samenleving en toch moet ik er nog steeds aan wennen. Vorige week presenteerde ik een talkshow over die nieuwe realiteit en het spanningsveld tussen de economie en de zorg. Daarin werd zelfs door een longarts ingestemd met de stellingname dat de eerste crisismaanden in Nederland alleen de aandacht voor de zorg overheerste, ten koste van de economie.

Nu we daar stilaan overheen zijn, proberen we met man en macht balans te zoeken.  Tussen het vermijden van een overspannen zorgsituatie en het vermijden van overspannen ondernemers…. Want kopzorgen zijn er zat deze dagen.

In die talkshow werd zelfs de anderhalve meter bediscussieerd, want zou één meter niet al voldoende zijn, en wat zou dat niet een geweldige positieve financiële gevolgen hebben voor de economie, zonder dat dat ten koste gaat van de zorg. Wie het echt weet mag het zeggen.

Het is koopzondag, dus ik ga nog snel mijn herstelde koopwoede stillen. Met de fiets, aan de rechterkant van de brug de Maas oversteken. Fiets parkeren op links, straat weer oversteken om met de stroom mee de stad in te lopen. Nu nog even uitzoeken wat de meest efficiënte looproute in de betreffende zaak is.

Winkelen volgens een routeplan, het is nog nooit zo spannend en uitdagend geweest. Dus hup, speel je het speurtochtje mee?  En buy local!

Sander Kleikers