Limburg Verlicht

Limburg Verlicht

Leden van het Outbreak Management Team worden (zelfs thuis!) bedreigd en beveiligd. Ik kan me haast niet voorstellen hoe het is om non-stop met bodyguards rond te moeten lopen, omdat je je vak uitoefent. Het zijn dus de mensen die onze regering adviseren in deze coronacrisis. Mensen die met alle beschikbare wetenschappelijke kennis samen bedenken wat er nodig is, om het land zo goed als mogelijk te beschermen tegen dit virus.

 

Gaat dat altijd goed? Nee, natuurlijk niet: er is geen blauwdruk. Een jaar geleden bestond corona voor ons nog niet. Bovendien draait het om wetenschap, altijd aan verandering en bijsturing onderhevig. Het OMT neemt ook geen populaire maatregelen, dat doet het kabinet. Het OMT adviseert, en niet om populair te zijn. We lijden allemaal een beetje onder die maatregelen, ik ook. Maar wat willen we anders? Niks doen, lijdzaam toekijken? De hele wereld kampt met deze crisis.

 

Dus je bent medicus, bioloog of viroloog, hebt jaren gestudeerd en gewerkt in de sector waarin je mensen helpt.  Je adviseert naar eer en geweten in het levensbelang van andere mensen en krijgt vervolgens zelf doodsbedreigingen. Het is de wereld op zijn kop, of zoals een zorgverlener deze week verwoordde in de krant: ’Sommige mensen hebben geen kort lontje, maar helemaal geen lontje meer…’.

 

En het is begrijpelijk. De ophokplicht drijft tot waanzin soms.  Tot irritatie, verveling, zorgen en frustratie. Mooie kreten als ‘Hou vol’ of ‘Haw Pin’ voldoen niet meer. Zeker in deze feestmaand niet meer.

 

Ik kwam zelf in aanraking met #LimburgVerlicht. Een hashtag passend bij deze tijd van sfeerverlichting en van de zoektocht naar de verlichting van de zorgen. ‘Limburg Verlicht’ laat de honderden initiatieven in de regio zien die bijdragen aan welzijn. Van een boodschappenservice tot Luisterlijn en van wandelbuddy’s voor ouderen tot een snoepzakinzameling voor kinderen.

 

Ze worden een voor een verzameld op de website www.Limburgnacorona.nl , gewoon ter inspiratie, als lichtend voorbeeld. Gaat daarmee corona de wereld uit?  Nee!

Word je er dan beter van? Misschien, in ieder geval niet slechter! De voorbeelden zijn voor mij in ieder geval raak. Mensen die elkaar een handje helpen. Van grote tot kleine dingen.  Een boodschap, een wandeling of een telefoontje. Meer is het vaak niet. En meer hoeft het ook niet te zijn. Omdat we allemaal een lontje hebben. En de ene heeft nog net iets meer lont over dan de ander.

 

Misschien kom je de hashtag #LimburgVerlicht de komende dagen en weken tegen op social media. Misschien doet het je niks en ga je verder.  Misschien doet het je iets en raak je geïnspireerd en wellicht heb je zelf wel een leuk idee of initiatief, laat het dan vooral weten via de website.  Alles is ok, behalve ruzie erover maken. Dat gaat ons echt geen stap verder helpen.

Ik ben wel toe aan enige verlichting. Vanaf morgen (na Sinterklaas) in de boom, maar vooral in 2021 in een Limburg Na Corona. Dus ik sorteer alvast voor: LimburgVerlicht

Sander Kleikers