Limburgse identiteit

Limburgse identiteit

‘Let maar op, de nieuwe Mediawet van staatssecretaris Dekker gaat ten koste van de autonomie van de regionale omroep. En daarmee ook de Limburgse identiteit’.

Joep Hahn, voorzitter van de Stichting Omroep Limburg (de opdrachtgever van L1) was nogal zorgelijk aan tafel van AvondGasten deze week.  Hij vreest dat de nieuwe Mediawet ten koste gaat van de mogelijkheid van L1 om die Limburgse identiteit uit te dragen.

De omroep zal dan immers onder de landelijke koepel RPO (Regionale Publieke Omroep) vallen en die wordt bestuurd vanuit Hilversum.  ‘En wat heeft Hilversum met Vastelaovend, het Schuttersfeest, de Mijnen of het Wereld Muziek Concours?’

Maar wat is dan die regionale Limburgse identiteit eigenlijk? Gaat L1 straks nog aandacht kunnen besteden aan de Lichtstoet in Beek of de Einzelgängeroptocht van vandaag in Rimburg. Ondanks het pas tweejarig bestaan, nu toch al deel uitmakend van het Limburgs culturele erfgoed.

Blijft de Limbo Top10 wel bestaan? De hitlijst van Limburgse muzikanten en de dialectmuziek. De Limbo Top10 beleefde deze week zijn tweehonderdste editie. Al ruim 15 jaar maakt Henk Hover op de Limburgse Radio wekelijks de lijst op van beste Limburgse muzikanten.  ‘En dat draagt bij aan de Limburgse identiteit’, zegt de Kerkraadse chansonnier Jack Vinders.

Staat die identiteit dan werkelijk onder druk? Gaat Hilversum de Limburgse cultuur inderdaad aantasten? Net zoals Zeist Fortuna Sittard om zeep wil helpen?

In AvondGasten ging het deze week heel vaak over Limburgse identiteit. Niemand weet exact wat dat is. Maar AvondGasten-panellid Funs Elbersen formuleerde het mooi. ‘Ik zeur heel vaak over Limburg en kan me soms behoorlijk ergeren over Limburgse zaken. Maar zodra ik in de kroeg sta in Amsterdam en iemand Limburg belachelijk maakt, ga ik bloedfanatiek mijn provincie verdedigen’.

En ineens zie ik het helemaal voor me. Een borrel met Jack Vinders, Henk Hover, Funs Elbersen en Joep Hahn in een bruine Amsterdamse kroeg. We zeuren en klagen over de omroep, over Fortuna, halfvasten, de zoveelste vlaaientest of het nieuwste nummer van Jack. Totdat Sander Dekker binnen komt en we allemaal vol trots hoog opgeven over iets dat ons dus toch bindt: de Limburgse identiteit.

Sander Kleikers