Limburgs verjaardagsfeestje

Limburgs verjaardagsfeestje

Wat een feest! De amuses worden verzorgd door Raoul Goovaerts van Winselerhof, het voorgerecht door Vincent van Vierzen van het Kruisherenhotel Maastricht, het hoofdgerecht door Hans Snijders van Château Neercanne en het dessert door Otto Nijenhuis van Château St. Gerlach.  Loopt het water u ook al in de mond? 
Bij mij althans wel. Zeker in deze dagen van goede voornemens, waarop ik zelf druk doende ben de kerstkilo’s weg te lijnen.
 
Bovenstaande is slechts het voorgerecht van een boeiend Limburgs feestje in Amsterdam. De Limburgse Petra Stienen en Marcia Luijten hebben samen met de provincie het initiatief genomen om het 150-jarige Limburg in optima forma te presenteren. En dat in de Stadsschouwburg van Amsterdam!
 
De rest van het land kan namelijk een hoop leren van het internationaal georiënteerde Limburg, en dat zullen ze weten ook.
Wij, in Limburg, weten dat natuurlijk al lang. Maar boven de rivieren wordt er nog wel eens neerbuigend gekeken naar dat ‘wormvormig aanhangsel’. 
Of zoals de organisatoren van het feestje het zelf diplomatieker verwoorden: 
 
Limburg is een nauwelijks gekend stuk Nederland. Bemind als buitenland, bespot om al het andere – om de innigheid tussen politiek en economie, om zijn eigen taal, onbekend als laboratorium voor internationalisme, kunst, nieuwe economie, personenpolitiek en topsport. 
 
Lees het nog eens na, en je wordt als Limburger toch weer een stukje groter!
 
In Amsterdam verschijnt op donderdag 26 januari de fine fleur van Limburg. Bekende Limburgers vertegenwoordigen de provincie. Naast Marcia Luijten en Petra Stienen onder anderen tv-presentator Twan Huijs, muziekjournalist Leon Verdonschot, schrijfster Connie Palmen, minister Lilianne Ploumen en journaliste Saskia Dekkers. En dat is nog maar een klein deel van de gasten. 
Een prachtig rijtje. En voor de gemiddelde Randstedeling zeer waarschijnlijk een openbaring dat ze een Limburgs paspoort hebben! 
 
Het is een interessante ontwikkeling. Ging Limburg na de sluiting van de mijnen nog naar de Randstad om geld óp te halen ter compensatie. Anno 2017 gaat Limburg naar de Randstad om te laten zien hoe het moet! 
 
Logistiek en agrofood in Noord-Limburg, maakindustrie met VDL/NedCar in Midden-Limburg en Chemelot en Brightlands in Zuid-Limburg. De kennis van de Universiteit Maastricht in samenwerking met Hasselt, Luik en Aken. De internationaal georiënteerde blik, de bloeiende filmindustrie, kunst, cultuur en dans. Het toerisme, de wieler- en paardensport. En uiteraard last but not least de bourgondische inslag: de ‘joie de vivre’, vertegenwoordigd door de gastronomische top van deze provincie. 
 
Kortom, een geweldig initiatief om het clichébeeld dat veel Grachtengordelaars over deze provincie hebben te veranderen. Geen calimero meer, laten zien wat ze van ons kunnen leren. Borst vooruit!
 
Toch nog een klein kritisch punt: veel aansprekende gasten zijn al vele jaren geleden vertrokken uit Limburg. En de vraag rijst of zij nog wel het Limburg van nu kunnen vertegenwoordigen? 
Zitten ze nog genoeg bovenop de huidige Limburgse ontwikkelingen in de kennisindustrie, het bedrijfsleven of de culturele veranderingen? 
Tuurlijk, Amsterdam loopt niet uit voor enkel Theo Bovens of Ron Meyer. Maar een aanvulling vanuit huidig Limburgs perspectief is welkom. Misschien juist wel ‘Hollanders’, die nu al jaren in Limburg wonen en de provincie op een andere manier kunnen belichten. 
Denk aan kweekburger-professor Mark Post, ras-Amsterdammer in Limburg. DSM-topman Feike Sijbesma uit Nieuw-Loosdrecht, die DSM als voormalig staatsbedrijf al succesvol door meerdere transities loodste. Mijn part Olympisch zwemster Ada Kok uit Amsterdam die al tientallen jaren aan Limburg is verknocht. 
 
Laat hen ook vertellen, met eigen Mokumse tongval. Om de eigenwijze en soms ietwat arrogante Randstedeling echt te overtuigen van de Limburgse kwaliteiten.
 
Of is die arrogante Randstedelijke houding ook weer een clichématige reflex van een oer-Limburger als ik??
 
Hoogste tijd om beter kennis te maken met elkaar. Limburg bestaat 150 jaar en dat vieren we OOK in de hoofdstad. 
 
Drinken we daarna een Gulpener in Café Bolle Jan. ‘Bestel maar!!’

Sander Kleikers