Lijst der lijsten

Lijst der lijsten

Na de Sinterklaaslijstjes komen nu de Kerstverlanglijstjes.  December zit boordevol lijstjes.  Ik zag dat drie Limburgers in de toplijst LinkedIn stonden. Nu is LinkedIn al een lijstje op zich, van carrièremakers. Maar deze drie blonken kennelijk uit in ‘het op LinkedIn op gang brengen van interessante gesprekken’. Een lijst binnen een lijst.  Zo zag ik ook het lijstje van populairste dieren op Insta voorbij komen, de tien leukste kleinste auto’s en de tien knapste boerinnen van het jaar. Al dacht ik dat dat er per definitie twaalf moesten zijn. De jaarlijkse discussie over de sportman en sportvouw is ook beslecht en zelfs de leukste Piet heb ik gezien. Niet zijnde Zwarte Piet, daar brandt de organisatie zijn vingers zich niet meer aan. Dus werd het de leukste Niet-Zwarte Piet.

De maand van de lijstjes dus, waar de balans wordt opgemaakt.  Zelf kwam ik op een lijstje van populairste wielercommentatoren terecht. De website Wielerflits benoemde een stuk of wat Nederlandse en Belgische commentatoren, waar het publiek dan op mocht stemmen.  Hartstikke mooi en eervol. Blijkbaar houden we hier van lijstjes.  Geen land ter wereld waar zoveel rankings worden afgewerkt als in Nederland. Iedereen wordt keurig beoordeeld en op de plek gezet.
Ik was vorige week bij een congres over palliatieve zorg. Een bijeenkomst van ruim 400 zorgprofessionals in Zuid-Nederland, die niets anders doen dan jou en mij straks te voorzien van de best mogelijke zorg en aandacht in onze laatste levensfase. Over lijstjes gesproken, wie haalt die mensen ooit van nummer 1 af? Samen met docenten bijvoorbeeld.  Mij nog steeds een raadsel waarom we de belangrijkste handen in de wereld (zorg en onderwijs) nog steeds onderwaarderen.
Ik werd geraakt door de palliatieve zorg-professionals.  Ik wilde nog net niet meteen dood, maar wat is het een geruststelling dat er zoveel warme harten zijn die constant de best mogelijke invulling van je laatste levensfase mogelijk maken.
Aan de ingang hing een groot bord, de “Before I Die-wall”. Je mag die zin dan zelf afmaken: Before I die, I want to……
Prachtige lijst met evenveel boeiende als relativerende wensen. I want to “travel the world”. Of “make better cappuccino”. Of “spend more time with my family”.
Ik vulde aan met “have no regrets”. Aan het eind van mijn leven wil ik geen spijt hebben, maar met een voldaan gevoel terugkijken. En het leven een beetje beter willen begrijpen. Geen foutloos leven, verre van dat.  Ook geen kleurloos leven, maar wel een leven.
Tussen al die honderden lijstjes waar we mee worden doodgegooid, vond ik dit de waardevolste. Daar waar het echt om draait, de essentie.   Wat is het voor jou eigenlijk? Vul hem maar in: “Before I die, I want to…..”  Mooi spelletje voor aan de kerstdis. Voer voor goede gesprekken, of juist een goede relativerende grap.
Die lijstjes zijn dus toch echt ergens goed voor!
Sander Kleikers