Lieve oude opa Sepp

Lieve oude opa Sepp

‘I like you, I want to be with you. Please, let me stay with you. Let’s go Fifa, let’s go Fifa’.

Was getekend, de herkozen voorzitter van de wereldvoetbalbond Fifa, Sepp Blatter.

Bij het zien van de beelden en het horen van deze uitspraken krijg ik eerder medelijden en plaatsvervangende schaamte. Wat een triestige man zag ik op het podium staan van het Fifa-congres in Wenen. Hij sprak de zaal vol voetbalbobo’s toe, emotioneel. Dramatisch bijna. Hij smeekte de zaal om hem nogmaals te steunen, want ‘samen wordt het beter’.

Omkoping, witwassen en andere schandalen interesseerden me eigenlijk niet zoveel meer. Hier stond een oude man, bang voor het verliezen van zijn (twijfelachtige) reputatie. Bang voor het verliezen van status.

De Sepp Blatter zonder functie zou niet eens opvallen in de straat. Wat blijft er dan over van deze regent. Klein, krom, heel ver ‘over the hill’. 79 jaar is ie inmiddels. Als je hem zo op dat podium ziet stamelen, kan je je bijna niet voorstellen dat hij verdacht wordt van corruptie. Laat staan dat ie corrupt is. Toch niet die oude lieverd. Ik snap de voetbalvoorzitter van Zambia wel in zijn reactie op TV: ‘Blatter is good for us, there is no curruption!’

FBI en de Amerikaanse justitie zoeken desondanks verder. Stel je voor, Sepp Blatter die in zijn onderbroek en Fifa-pyamajasje uit het chicste hotel van Zwitersland wordt gesleept, met BH voor zijn ogen. Dat kunnen we deze opa toch niet aandoen. Dus zeg ik: ‘I love you too Sepp’.

En nu als verstandige ontwikkelde bond verder gaan, samen met Uefa optrekken en uit Fifa stappen. Dan mag Sepp vrolijk verder regeren met zijn seniele vriendjes. En trekken wij ons er niets meer van aan. Zou me verbazen als Sepp het überhaupt door heeft, die lieve oude opa.

Sander Kleikers