Let the games begin

Let the games begin

Wat ben ik blij dat Oranje niet naar het EK gaat. Een heerlijk en rustgevend gevoel. En geloof me, een half jaar geleden smeet ik mijn Oranje shirt nog woest in de hoek van de kamer na de definitieve uitschakeling voor Frankrijk.

Nu kan het me geen moer meer schelen. Typisch sport hè, de opportunist in mij komt boven. Vergeet het, weg ermee en richten op andere zaken.

De doorgaans verplichte potjes in Frankrijk van voetbaldwergen als Albanië, Wales en IJsland kan ik nu gelukkig aan me voorbij laten gaan. De wedstrijden van de toplanden Italië, Duitsland, België en Engeland sowieso. Voor mij geen valse jaloezie.

Mijn ogen zijn nu al vierkant van alle andere sportbeelden.

Mijn twitterfeed ontploft zelfs door sporten waar ik zelden van gehoord heb. Uitblinkende dammers, tafelvoetballers en biljarters. Om nog maar te zwijgen van de volleybaldames, Max Verstappen, Dumoulin, Poels en Kruijswijk (met of zonder roze).

Door het echec van Oranje stappen de andere sporters uit de lelijke voetbalschaduw. Ik geniet van knallende forehands van Kiki Bertens op het gravel van Parijs, inhaalmanoeuvres van Max in Barcelona of Monaco vandaag. De klimtijdrit van Steven in de Giro. Zelfs van zijn geknok na een enge val in de sneeuwberg.

Het is ongekende luxe. Wat een genot. De blunder van Daley, de mislukte schaar van Memphis of de domme rode kaart van Virgil blijven me bespaard. De frustratie daarover al helemaal.

Boeien dat voetbal; forza alle andere sporten! Ik ben klaar voor de Tour, voor Tour de L1mbourg, Wimbledon, de Spelen in Rio (met onze Maartje Paumen), de Vuelta en voor het WK wielrennen in Qatar. Nog nooit was de sportzomer zo mooi.

Daarom met terugwerkende kracht: een welgemeend dankwoord aan Guus en Danny, onze bondscoaches in de afgelopen twee jaar.

Jullie hebben ons uitstekend vermaakt. Dankzij jullie konden we onze diepste frustraties botvieren op Oranje en kunnen we bevrijd juichen voor onze nieuwe helden in al die takken van sport waar we minstens zo zeer van gaan genieten.

Mijn Oranje shirt kan weer aan, de vlag gaat al in top en zelfs Oranje slingers in de kamer… Let the games begin!

Sander Kleikers