Lekker bezig

Lekker bezig

Zeg eens eerlijk. Hoe vaak antwoord jij met “druk” als mensen vragen hoe het met je gaat.

Ik maak me er zelf ook schuldig aan. Vreselijk antwoord is het ook.  Alsof we onder elkaar punten scoren door drukte zijn.  Laatst probeerde ik daarom bewust een ander antwoord.

“Rustig eigenlijk”.Mijn gesprekspartner keek me verrast aan. “Goh…”  Om vervolgens bezorgd te vragen hoe dat dan kwam. Ik was toch deels zzpr, en vanaf 1 januari al helemaal…”

 

We zijn allemaal druk en we denderen maar door. Ik was deze week bij een lezing van stress-psycholoog Thijs Launspach, schrijver van Fokking Druk.  Een boek waarin oorzaken van onze stress, spanningen en potentiële burnouts worden geduid. Met daarin gelukkig ook potentiële oplossingen.

 

Ik ben zelf ook altijd druk. Als kind was ik al druk, het was mijn stempel. “Wat is dat jong toch druk!” Tegenwoordig had ik waarschijnlijk ADHD op mijn voorhoofd gestempeld gekregen.  “Sander, doe eens niet zo druk!”.  Een gouden advies, zo blijkt nu.

Steeds vaker zie ik mensen om me heen die moeite hebben ‘overeind’ te blijven.  Hard werken, carrière maken, kinderen en ook nog een netwerk en relatie onderhouden. Je zou voor minder gaan burn-outen.

Ik heb zelf daarom al besloten om per 1 januari wat gas terug te nemen. Proberen om iets meer regie over mijn leven te krijgen. Ook ingegeven door een harde levensles van mijn eigen vader.

Wij hadden thuis een herenmodezaak. Mijn vader was er 24/7 mee bezig. Zelfs op de vrije zondag (ja dat bestond toen nog, winkels dicht!!) was ie bezig met de administratie of andere facilitaire zaken. “Maar”, zo beloofde hij mijn moeder, “als we 65 zijn, doen we het rustiger aan en gaan we genieten in Frankrijk.”    Vier dagen na zijn 50everjaardag overleed hij plotseling aan een hartstilstand.

Op de een of andere manier heeft dat mijn leven toch positief beïnvloed. Ik probeer zoveel mogelijk eruit te halen, omdat ik niet weet hoe lang het allemaal duurt.  En dat levert vaak hele mooie en bijzondere levenservaringen op, en een goeie drive. Tegelijkertijd heb ik stilaan ook last van de druk om daarmee druk te zijn.  Altijd maar door, en vergeten even stil te staan.

Enfin, ik vertel je niks nieuws.  Je weet dat je het ook af en toe zou moeten doen.  Soms een powernap, meer bewegen en gezonder eten, een glaasje minder drinken en minder afspraken inplannen.  Gewoon even rustiger aan doen en het leven over je heen laten komen.

Zou toch geweldig zijn als we voortaan antwoorden met “lekker rustig”, en dat dat dan met goedkeuring wordt ontvangen.  Zijn we dan even lekker bezig!!

Sander Kleikers