Lang leve de provincialen

Lang leve de provincialen

Dat zelfs de kroonprins in zijn schooltijd werd gepest om zijn accent. Hij werd in het Haagse afgerekend op zijn Baarns taaltje. De provinciaal!
Het was de openbaring van de week.

Want dat mensen stiekem om de taal van Chriet Titulaer moesten lachen, dat wisten we natuurlijk al lang. Nog zo’n accent-accident deze week.
Twitter ging maandag helemaal los over de schandelijke manier waarop Chriet werd herinnerd in De Wereld Draait Door. Ik vond die kritiek overigens een beetje overdreven. Ja, gast Jelle Brandt Corstius blameerde zichzelf met een hele slechte imitatie van zijn zelfverklaard ‘jeugd-idool’, maar verder viel het allemaal best mee.

Bovendien: een lach om iemands accent, wat maakt het uit? Als we Churandy Martina horen praten, lachen we stiekem mee. Bij de lokale Chinees op zondagavond is ‘iedele’ R een L, en die parodie kennen we. En ook in Limburg persifleren we iedere Gooise kakker op tv. Dan moeten we ook niet bang zijn om als Limburger aan de beurt te komen.

Geweldig dat de kroonprins in zijn jeugdjaren (toen hij in de ogen van Claus en Beatrix tv-fähig werd) naar Jacobse en Van Es keek, om zijn Haags een beetje ’beih tuh speihkeruh. ‘Meneah de voorzittah..!’
Lucky TV is nu zelfs groot geworden met het platte Haagse accent van Willy en het ‘Latino-Hollands’ van Maxima. Dat had onze kroonprins in zijn schooljaren niet durven dromen. Oh ironie!

Het accent maakt iemand juist authentiek. Het maakte Chriet bepaald geen mindere wetenschapper. Ook al meenden ze dat aanvankelijk wel bij de omroep. Het zou zijn geloofwaardigheid namelijk ten goede komen als hij de Limburgse tongval zou afleren. Een vreselijke ouderwetse kortzichtigheid in de Hilversumse hokjesgeest van die tijd.
Gelukkig liet Chriet zich niet verleiden tot het verloochenen van zijn afkomst en taal. Verre van zelfs. ‘Dan zoekt u maar een ander’.

Chriet Titulaer en zijn wondere wereld. In zo’n week na het overlijden hoor je allerlei wonderlijke verhalen. Zo hoorde ik bij Dennis en Tim op L1 Radio dat hij thuis veel geld verdiende met zijn kenmerkende baard. Zijn moeder had er een hekel aan. ‘Prima’, zei Chriet. ‘Voor 10 gulden haal ik hem eraf’. Om hem vervolgens weer langzaam te kweken, en zes weken later dezelfde deal met ma Titulaer te sluiten.

Gisteravond schotelde themakanaal NPO Best het publiek nog één keer de wondere snufjes van Chriet voor. Een marathonuitzending met ultrazachte g en een vertrouwde hese stem. Gewoon Chriet (Kriet dus) uit Hout-Blerick! Niet meer, niet minder.

Net zoals woensdagavond Koning Willem-Alexander in gesprek met Wilfried de Jong gewoon Alexander was. Niet Haags, maar met zijn eigen Baarns accent, zoals we hem kennen.
Lang leve de provincialen!

Sander Kleikers