De kracht van Cesar

De kracht van Cesar

Ineens moest hij weg. Pinkpop-baas Jan Smeets wilde deze week het netwerkevent ‘De Kracht van Limburg’ in Sittard bijwonen, maar moest zich plots verantwoorden in Amsterdam bij Humberto Tan. ‘Justin Bieber naar Landgraaf??’, dat vroeg om opheldering.
En de jaarlijkse discussie over het festivalprogramma was al los gebarsten, ver voordat de overige pakweg dertig namen bekend moeten worden gemaakt. Heerlijk: sommige dingen veranderen nooit.

De drummer van Justin Bieber doet het trouwens met Pearl!  En Pearl (voor alle niet ‘little-drummerboys’) is een fabrikant van drumstellen en slagwerkinstrumenten. En hun Europese hoofdkantoor ligt in…hoe kan het ook anders…Belfeld!  
‘Het centrum van de wereld’, zoals hun marketingmanager dat deze week benadrukte op dat jaarlijkse Limburgse netwerk-event De Kracht van Limburg.   Een internationaal topmerk, dat dus kiest voor Belfeld als uitvalsbasis. Over de Kracht van Limburg gesproken!

Tijdens dat event van Connect Limburg (met de opdracht om Limburg in binnen- en buitenland te promoten) werden maar liefst 15 verschillende onderwerpen gepresenteerd waar we in deze provincie goed in zijn, of waar we volop mee actief zijn.  Van economie tot kunst en van sport tot het openbaar bestuur.

Wist u bijvoorbeeld dat we hier in Limburg zo’n 10 honoraire consuls hebben? En wist u dat die mannen van stand (denk aan Camille Oostwegel, Fernand Jadoul, Henry Van Lidth de Jeude en Ward Vleugels) midden in de nacht kunnen worden opgebeld omdat één of andere stomdronken aangehouden buitenlandse student zich niet kan legitimeren in de Maastrichtse binnenstad en daarmee consulaire steun nodig heeft? Nee he, wist ik ook niet!
Is meteen die discussie van de baan. Hoe vaak ik niet gehoord heb:  ‘Wat doen die rare honoraire consuls nou in hemelsnaam..?‘  Nou, als je alleen al vrijwillig midden in de nacht een Luxemburgse zatlap bij staat, op een verlaten politiebureau in Maastricht (naast je eigen baan), dan ben je die eretitel meer dan waard. Chapeau!

Terug naar de Kracht van Limburg en Pearl. De drumstel-fabrikant hield een verhaal over zichzelf en over Limburg en waarom Pearl zich zo in Limburg thuis voelt. Maar de kracht zat ‘m uiteindelijk in de presentatie.
Pearl had niemand minder dan Mister Cesar Zuiderwijk meegenomen. Al een halve eeuw drummer, en samen met Barry Hay boegbeeld van de Golden Earring!
Cesar mocht wat zeggen, maar was niet zo van de formele woorden. Hij was bezig met zijn eeuwige speeltuin. Daar waar hij het liefste zit. Achter een bassdrum, snaartrommel, zijn high, mid en low tom, zijn bekkens en hihat. Cesar startte de muziek van de Earring op zijn MP-3 speler en drumde mee. Voor de gouverneur, de consuls, LLTB’ers, MKB’ers, LWV’ers en nog heel veel andere BL’ers in de zaal.  
Vijf minuten lang sloeg Cesar erop los als een bezetene. Hij deed me denken aan de drummer van de Muppet Show, Animal.  Als een beest ging hij tekeer, helemaal opgaand in zijn Golden Earring-classics. ‘Radar Love, When the lady smiles, Twighlight zone’.   Hij drumde de nummers (die hij minstens al 1000 keer speelde) mee alsof het zijn eerste keer was. Met plezier en overtuiging.

Wat lijkt het me heerlijk om Cesar Zuiderwijk te zijn. Om na een halve eeuw je ‘werk ‘ nog steeds uit te oefenen alsof het je eerste keer is, in volle overgave en opperste concentratie.  Genieten!!

Als Justin Bieber (en Jan Smeets) slim is, dan laat hij zijn vaste Pearl-drummer thuis en ramt Good old Cesar mee met alle ‘Belieber-songs’.  Iedereen happy op Pinkpop!  
Passie, overgave en power. Dat wilde Limburg terecht uitstralen. Haagse Cesar deed het.

De Kracht van Limburg werd De Kracht van Cesar!

Sander Kleikers