Komt dat schot

Komt dat schot

Zaterdag overleed voetbalcommentator Hugo Walker op 81-jarige leeftijd. Niet zomaar een commentator. Walker had een uniek geluid en unieke uitspraken die inmiddels verheven zijn tot het ‘Walkeriaans’.

Wie is niet opgegroeid met ‘Komt dat schoooooot’, of ‘keepertje keepertje toch’, ‘goed schot, dito redding’ en natuurlijk ‘en dan houden we ermee op hier in Kerkrade’.

Hugo Walker, ik maakte vandaag met veel plezier een uitsmijter over hem. Een kort filmpje in L1SPRT waar we de uitzending mee afsluiten. Het commentaar van Walker onder de beelden van MVV , VVV of Roda bracht me terug naar mijn eigen jeugd.

Op zondagavond bij vader op de bank, klokslag 19uur. Moeder in de keuken aan de afwas, en de mannen voor de buis. Pyama al aan. Pa voor Ajax, ik voor PSV. En Walker voor ons beiden. Samen naast elkaar in stilte genietend van de wedstrijden, van zijn ludieke commentaar en misschien ook wel van elkaar.

Niks mooiers dan samen met je vader op de bank stilzwijgend naar Studio Sport kijken, een enkele scheldpartij daargelaten na een slecht schot of dito kopbal.

Walker bracht me vandaag weer even minstens 30 jaar terug in de tijd. Op de bank bij papa tijdens Studio Sport. Toen ik niet kon bevroeden dat ik anno 2015 een dag na Walker’s dood hem zou eren met een uitsmijter in het Limburgse Studio Sport. En dan ook nog eens als presentator van die uitzending.

Hugo zou het vast mooi hebben gevonden, en papa zeker ook.

Sander Kleikers