Knock-out in 280 tekens

Knock-out in 280 tekens

Oud-minister Jeanine Hennis in een abaya met hidjab (of hoofddoek) in Irak in gesprek met een geestelijke.  Prompt wordt ze weggezet als ‘een aanhanger van de Moslim-tirannie’ of ‘een wandelend reclamebord voor een dictatoriaal regime’.

 

Klimaatspijbelaars komen samen in Den Haag. Direct zie ik McDonalds etende, telefonerende en waarschijnlijk ook vliegtickets boekende kids op een foto voorbij komen. ‘Dat tuig is helemaal niet met het klimaat bezig, maar met spijbelen’. Foei toch.

 

Heb je zorgen over een verdeeld kabinet als het gaat om klimaatdoelstellingen? Spontaan ben je een geitenwollensok die kritiekloos achter de goegemeente aanrent in de ‘hysterische klimaat-hype’.

 

En steun je een subsidie aan cultuur, ben je de gevaarlijke Marxist.  Sta je achter de beperking van de migratie, ben je een racist.   Steun je beiden: ben je dan een Rarxist??

 

Het kwam de afgelopen dagen allemaal op twitter voorbij. Voor nuance moet je niet op dat medium zijn. Enerzijds wel zo handig, in 280 karakters moet je helder en stellig formuleren.  Niet voor niets is twitter doorgaans het medium voor opiniemakers.  2,8 miljoen twitteraars in Nederland, waarvan ruim 1 miljoen dagelijkse gebruikers. Ruim 80% van de bevolking zit dus niet of nauwelijks op twitter.  Met andere woorden: alle eigenwijze betweters zitten in de twitterbubbel een ongetwijfeld ijzersterke mening te verkondigen.  En waar mogelijk wordt die mening in dezelfde 280 karakters met hand en tand verdedigd.

 

Ik ben een fervent twittergebruiker, hou van de meningen-stroom. Kort en simpel in de 280 beschikbare karakters. Maar de discussie die erop volgt, is niet zo geschikt voor dat beperkte aantal.  Dan wordt er al snel verbaal op los getimmerd.  De knock-out moet namelijk ook in 280 lettertjes worden uitgedeeld.

 

Het maakt twitter even zinvol als onprettig. Het leent zich moeilijk voor controversiële onderwerpen. Voor je het weet, word je weer in de bovengenoemde hoeken gesmeten.  Terwijl nuance juist een betere kijk op de zaak garandeert.

De beperking van twitter levert iets te vaak macho-gedrag op.  ‘Gelijk halen, winnen en de ander klein krijgen’.

 

Mijn gedachten bij Hennis: als diplomaat en speciaal vertegenwoordiger van de Secretaris-Generaal van de VN houdt zij zich aan het afgesproken protocol.  Ze bedekt zich als vrouw tegenover een geestelijke.  Zoals we dat als Hollandse toeristen op Bali ook doen als we een boeddhistische tempel bezoeken.  Maar daar is het ineens romantisch en vakantiepret. Met een geleend kleed over onze afrits-broeken.  Bovendien: een ‘Westers kledingsignaal’ had haar wellicht niet eens bij de geestelijke gebracht. En wat schieten we daarmee op??

 

Waar ik in geïnteresseerd ben? Wat is er uit dat gesprek gekomen? Wat heeft ze met de geestelijke besproken en heeft dat de twee werelden wellicht dichter bij elkaar gebracht?

 

De Klimaatspijbelaar: ze leren op zo’n spijbeldag in Den Haag mogelijk meer van elkaar en de aanwezige jonge sprekers, dan in een les maatschappijleer in de klas. En.. ach gut: eten ze daarna een goedkope hamburger?   Ik schreef er eerder al een blog over (https://sanderkleikers.nl/groen-hesje/)

 

Twitter kan een rijke bron van kennis en opinie zijn.  Jammer dat sommige leden het alleenrecht op die opinie menen te moeten hebben. Het is net als boksen. Een gevecht winnen op punten, is zoveel interessanter dan de eerste ronde vroege knockout.

 

 

Sander Kleikers