De uitbarsting

De uitbarsting

De vulkaan El Teide op Tenerife slaapt al meer dan honderd jaar. En toch zijn er iedere dag uitbarstingen. Van woede, frustratie, of in een enkel geval van genot. Van wielrenners die er een paar weken per jaar verblijven. 

Tourwinnaar Alberto Contador zou er zelfs, opgeteld, enkele maanden per jaar hebben doorgebracht. Je zou voor minder in huilen uitbarsten. Het is een dorre boel bij het base-camp op 2100 meter. Je kunt met een gondel richting de top, naar 3700 meter. Dagelijks zijn er honderden toeristen die van dat uitzicht willen genieten. 

Het is deze weken de thuisbasis van vele top-wielrenners. Wout Poels en Tom Dumoulin ook. Bijna drie weken verblijven ze in de ‘Parador’. Een verlaten hotel op hoogte, in ’the middle of nowhere’. 

Het is compleet verlaten. Overal waar je kunt kijken zie je lavastenen. Een uitgestrekt maanlandschap. 

En een lange weg erlangs, die je van het ene dal over de vulkanische berg naar het andere dal van het eiland voert. Een hele lang klim, ideaal voor de coureurs. 

Geen afleiding, enkel een fietsroute en vele klimkilometers. Voor Tom Dumoulin is het de route naar weer een topklassering in de Giro. 

Leven als een monnik, niet te benijden kan ik je zeggen. Ik was er donderdag bij, samen met nog 4 cameraploegen om een dagje uit het leven van de wielermonnik te volgen. Om 10uur vertrekt Tom met twee ploegmaten voor een tocht van een dikke vier uur. En de vijf cameraploegen er achteraan racend, om mooie trainingsbeelden te maken. 

Langs gevaarlijke afgronden in de afdalingen, smalle bochtige straatjes in kleine dorpen en steile klimmetjes weer terug naar de kilometerslange klim richting het verlaten hotel. 

Bijna drie weken lang hetzelfde ritme. Ontbijten, trainen, eten, slapen en weer door. 

Dagelijks de grenzen opzoeken, om net een paar procent te verbeteren ten opzichte van grote Giro-concurrenten als Yates en Roglic. 

‘Wat het doorslaggevende verschil gaat zijn? Op het juiste moment in topvorm zijn!’, zegt Tom. 

Voor die ultieme uitbarsting in de Giro over een kleine maand, sluit hij zich dus nu drie weken op in zijn wielercocon. Dansend op de pedalen. Dansend op een vulkaan. 

Sander Kleikers