Kinderlijke Bio-Logica

Kinderlijke Bio-Logica

Schiet eens een beetje op Mark, the heat is on!  De nieuwe generatie lijkt klaar voor de kweekburger. En vooral klaar met de ouderwetse vleesproductie. Tenminste, als ik mijn 7 jaar oude dochter mag geloven.

Aan tafel begon ze over haar broodje hamburger. ‘Van welk dier is dit vlees eigenlijk?’ Het woord rund was nog nauwelijks uitgesproken of de tranen biggelden al over haar wangen. ‘Dan hoef ik het niet meer! Als jij een dier zou zijn en je wordt doodgeschoten om daarna opgegeten te worden, dan zou je dat toch ook niet leuk vinden?’

Kinderlijke logica. ‘Inderdaad, dat zou ik ook niet leuk vinden’.  Ik weet me even geen raad en vrees nu al dat ik geen bevredigend antwoord in huis heb.

Vol goede moed begin ik over de aardse dierlijke voedselketen. En dat wij mensen dat ook hebben.  En dat wij nog wel biologisch vlees eten. Omdat die dieren dan een waardig(er) bestaan hebben (gehad)…

En ik vertel haar dat op dit moment een professor in Maastricht druk bezig is, om die hamburger van haar te ‘kweken’. En dat we over pakweg 10 jaar daarom geen rund meer hoeven te doden om toch een goeie hamburger te eten…

Dat laatste perspectief vindt ze aardig, maar schept voor dit moment niet de gewenste acceptatie.

Hoe halen we het in ons hoofd om een dier te doden om het vervolgens op te eten…

Food for thought, ingegeven door het brein van een 7-jarige. Kinderlijke ontwapenende logica.

Hup Mark Post, snel doorontwikkelen die kweekburger… Dit soort hete discussies wil ik niet te vaak meer voeren… ze is pas 7…

Sander Kleikers