Kijkcijfers

Kijkcijfers

Het is net een schoolrapport. Formeel de enige manier om te peilen of je werk wordt gewaardeerd of niet. De kijkcijfers. Bij veel commerciële omroepen zijn ze echt heilig, bij de publieke omroep iets minder. Immers maak je als regionale publieke zender ook programma’s die minder geschikt zijn voor een heel groot publiek, maar wel horen bij de functie van de publieke omroep.

De provincie beschouwt wielrennen en paardensport als belangrijkste sporten in Limburg. En daar sluiten wij graag bij aan. Deze week in Aken bij het EK paardensport, het JIM in Maastricht en de vele kleine concoursen die we geregeld in samenvatting in beeld brengen. Wielrennen is al een tijdje een hele belangrijke pijler in de sportprogrammering. Soms komen er vragen binnen: ‘Waarom zenden jullie eigenlijk de EnecoTour uit?’

Het antwoord is simpel: Limburg is wielerprovincie, de koers rijdt door Limburg en ons publiek waardeert het. Die eerste twee argumenten staan onomstotelijk vast. Die laatste moet ieder jaar weer blijken. Vandaag kwam het verlossende antwoord. De EnecoTour is waanzinnig goed bekeken op L1. Soms een vervijfvoudiging van het aantal kijkers overdag.

Maar niet alleen kwantitatief scoorden we goed, ook kwalitatief. Dan gaat het over de kijklengte. Hoe lang kijken de mensen eigenlijk? En ook daar werden we zwaar beloond. Dat betekent dat er niet alleen snel wordt gezapt, maar dat mensen echt bij ons zijn blijven hangen.

Ik hoor steeds meer de term ‘wielerzender’ voorbij komen als ik in het peloton verkeer. Klinkt leuk, maar landelijk is dat voor een regionale zender niet altijd serieus waar te maken. Maar we houden wel echt van de wielersport, hebben de expertise in huis (techniek en journalistiek) en daar zijn we afgelopen week bijzonder goed door bekeken.

Nu moeten we dat niveau zien vast te houden. Niet eenvoudig. We zijn de status van ‘klein leuk zendertje’ ontgroeid. Daarmee stijgen de verwachtingen. Aan ons om dat waar te maken. Avec plaisir. Zondag 6 september de volgende live koers op L1, de slotrit van de Boels Rental Ladies Tour in Valkenburg.

Tot die tijd steken we het kijkcijfercompliment van afgelopen week graag in onze zak. Gaaf, zo’n mooi rapport.

Sander Kleikers