Kies de goeie

Kies de goeie

Stropdas te los, slechte make-up, een kleine verspreking of de haren niet in model.

Het zijn de opmerkingen die ik kreeg over de kandidaten tijdens de verkiezingsdebatten met de Limburgse lijsttrekkers.  Ik heb de afgelopen twee weken vier debatten geleid. Stuk voor stuk inhoudelijke debatten over thema’s die er echt toe doen.  Over arbeidsmigratie (er moeten tienduizenden arbeidsmigranten bij om de vacatures in de regio in te vullen, maar wat betekent dat voor de leefbaarheid). Over de bouw (over ruimtelijke ordening gaat de provincie pas echt!). Over duurzaamheid (iedereen is voor, maar in welk tempo realiseren we de verduurzaming). En over maatschappelijke organisaties (blijven we alle doelgroepen-instellingen subsidiëren en wat willen we daarvoor terug).

Stuk voor stuk interessante regionale thema’s en vraagstukken. En er bleek ook daadwerkelijk iets te kiezen. De Limburgse lijsttrekkers vlogen elkaar bovendien niet ordinair in de haren, zoals we dat steeds vaker in debatten op TV of zelfs in debatten in de Tweede Kamer zien. In Limburg bleef het overwegend braaf en werd er op inhoud gedebatteerd. Zoals het hoort!

En toch merk ik dat veel mensen op uitstraling afgaan. Op uitspraak en op uiterlijk. Op de een of andere manier lijken politieke argumenten ondergeschikt. De kiezer gaat voor ‘die aardige of betrouwbare gast’. Of omgekeerd: ‘dat is mijn partij, maar niet met die gast!’

Maar er is nog een variant. De partij kan ook een last met zich meedragen.  Kijk naar de PVV. Een partij met traditioneel veel steun in Limburg. Maar weinig mensen durven daar publiekelijk voor uit te komen.

Of de PvdA, coalitiepartij nota bene. Al jaren in een neerwaartse spiraal. En het is zeer de vraag of die lijn in de komende dagen wordt omgebogen.  Het harde werk van lijsttrekker en gedeputeerde Eric Geurts ten spijt. En hij lijkt zich dat zelf ook te realiseren, getuige het radiospotje van de sociaaldemocraten.

In een quasi spontaan gesprek zegt de ene Limburger tegen de andere: ‘Geis se sjtumme? Jao, op Eric Geurts! Op Eric Geurts?? Dae is toch van de PvdA?? Jao, maar dit is een gooije!’

Vrij vertaald: Je stemt toch niet op de PvdA? …. Maar wel op deze goeie kandidaat!

In het eigen radiospotje drijft de partij de spot met zichzelf. Het merk PvdA is blijkbaar niet sterk genoeg. Maar de kandidaat is meer dan de moeite waard. Dus dat moet de nieuwe boodschap worden.

Boeiende ontwikkeling in deze dagen van campagnes.  Niet alleen de kiezer kiest een kandidaat in plaats voor een trouwe stem op een partij. Met het radiosportje van de PvdA blijkt de partij in die lijn mee gaat. En zo draait het woensdag dus toch om de poppetjes.

Koopmans, Geurts, Straus, Teunissen, Coskun, Van der Mooren, Franssen, Van Caldenberg, Burlet, Fischer, Baneke, Plusquin of Housmans.   Vanavond ziet u ze op L1TV nog een keer langs komen.

Wie is nu de leukste, slimste, beste geklede en charmantste? U mag het woensdag zelf beslissen.

Sander Kleikers