Jan en Frans

Jan en Frans

Geamuseerd en met enige trots keek ik gisteravond naar KRO’s Profiel. ‘Sander, bedankt voor het gesprek en ik neem je de vervelende vragen niet kwalijk. Die moet je ook stellen’. Aldus Frans Timmermans, na afloop van ons lange interview tijdens de uitreiking van de ProTeam Limburg Award. KRO’s Profiel was er die avond ook in Hoensbroek, om opnames te maken voor het portret van Timmermans. En ik mocht daarin dus een stukje figureren.

In het portret mocht een oud-ambassadeur, een jeugdvriend, de premier, de oud-Kamervoorzitter, een (zurige) journalist en vriend Jan Smeets acte de presence geven.Vooral Smeets viel op. Niet in de laatste plaats, omdat hij om onverklaarbare redenen zo nu en dan werd ondertiteld.

Smeets en Timmermans delen veel, zo bleek: Limburg, de PvdA, hun liefde voor Bruce Springsteen en ervaringen (danwel bijna-ervaringen) met misbruik door katholieke priesters. En ze deelden een geheim, althans tot deze uitzending…Het was een terloopse bekentenis van Smeets, waar in het programma verder weinig aandacht meer aan werd geschonken. ‘Ik wist al lang van dat zuurstofmasker van die MH-17 passagier…’Ik dacht na en spoelde de tape terug. Zei hij dat nou echt?? Jan Smeets wist dus al eerder van de angstige laatste seconden van die passagier dan Pauw …of erger: dan de familie van het slachtoffer? Wanneer zou Frans hem dat verteld hebben? Toen ze samen het droomprogramma van Pinkpop 2015 doornamen? Aan de telefoon om de overlevingsstrategie voor de Partij te bespreken? Wanneer?En vooral waarom?Waarom besprak Frans dit met anderen? Was de uitglijder bij Pauw, waar Timmermans diep voor door het stof moest, dus geen eenmalige uitglijder?

In Hoensbroek, tijdens ons interview, sprak Timmermans over de uitspraak bij Pauw: ‘Ik heb een fout gemaakt en mijn oprechte excuses aangeboden. Laten we dit afsluiten’. En het publiek applaudisseerde luid. En ik kon dat wel volgen, en liet het er ook bij, die avond. De charme en de ogenschijnlijke oprechtheid van Frans won het van mijn (overdreven) journalistieke drang om hem nogmaals ter verantwoording te roepen.

Totdat uitgerekend zijn vriend Jan Smeets gisteravond op de nationale tv, op haast Timmermans-achtige manier, dezelfde uitglijder maakte Frans het vast opnieuw warm er van kreeg. Wordt vervolgd?

Sander Kleikers