Jacht op succes

Jacht op succes

Wat hebben Anky van Grunsven, Sjef Janssen, Mark van Bommel, Bert van Marwijk, Toon Gerbrands en Jos van Rey met elkaar gemeen? Allen zijn ze ongelooflijk gedreven en gebrand op succes. En allen zaten gisteravond bij mij aan tafel.

Jumping Peel en Maas in Kessel is het prachtige concours van de succesvolle paardensport-broers Emile en Paul Hendrix. Voor de tweede keer het decor van het Grand Cafe de Sport, een talkshow voor ruim tweehonderd gasten onder mijn leiding, voor het goede doel. Perfect georganiseerd door de lokale Kiwanis Club Peel en Maas.

Bert gaf een inkijkje in Oranje na de verloren WK-finale van 2010. Mark sprak over zijn toekomst als coach en de leerweg daar naar toe, Toon Gerbrands over de druk van zijn club PSV om opnieuw kampioen te worden. Anky en Sjef over het sportieve succes, als gevolg van hun succes als liefdeskoppel. En…Jos van Rey.

Aanvankelijk een beetje vreemde eend in de bijt. De enige niet-sporter. Alhoewel… Jos van Rey sport als nooit tevoren.

‘Ik heb goede en slechte dagen’, sprak hij als een topsporter. ‘Ik luister alle verhoren op band af en lees alle verslagen na. Een dagtaak, maar ik moet wel. Het wordt teveel en kostbaar om alles door juristen te laten uitzoeken”.

In het najaar van 2012, nu bijna 3 jaar geleden vielen 18 rechercheurs bij hem binnen. ‘Witwassen, corruptie en verkiezingsfraude’. Hij wordt bijgestaan door een advocate, maar heeft zichzelf minstens zo zeer vastgebeten in de zaak. De pitbull gaf toe soms aan opgeven te denken. ‘Ik weet niet hoe lang ik dit nog volhoud’. Het is een kwestie van lange adem geworden, hele lange adem. In september gaat de zaak opnieuw verder, weer een regiezitting. Wanneer de uitspraak volgt? Medio 2016…

Zat hier een crimineel, fraudeur of corrupte politicus. Of zat hier een getergde man die al zijn energie steekt in zijn verweer, omdat hij zichtbaar gelooft in zijn onschuld. De rechter zal zich daarover moeten uitspreken. Maar een lopende zaak van vier jaar, is lang. Misschien wel onmenselijk lang. Bert van Marwijk: ‘Ik ken de details van de zaak niet, maar als ik hoor met welk een energie Van Rey zich stort op zijn verdediging,chapeau. En dat hij, ten overstaan van dit publiek, zijn verhaal doet… dan wil ik hem voor nu het voordeel van de twijfel geven’.

Dat laatste wil en kan ik als objectief journalist niet zeggen. Maar respect heb ik wel voor deze tomeloze inzet. Een tafel vol topsporters, op jacht naar succes. Jos van Rey gisteravond voorop.

Sander Kleikers