Integere sportjournalistiek?

Integere sportjournalistiek?

Ik hoop dat hij het seizoen mag afmaken. Ben zelf niet eens fan van LvG, maar ik hekel de manier waarop de (sport)media in Engeland te werk gaan.

Louis werd vorig jaar groots onthaald in Manchester als de verlosser. Een maand geleden had hij zelfs het ‘lek boven’ toen hij Manchester loodste naar de top van de Premier League. Vier weken later kan hij er niks van en wordt er geschreeuwd om zijn vertrek. Sterker nog, journalisten smeken om de komst van José Mourinho. Dezelfde journalisten die schreven dat ‘the special one Mourinho’, er niks van kon bij Chelsea. En dat terwijl hij vier maanden daarvoor Chelsea kampioen maakte. Vindt u het nog normaal?

Sportjournalistiek kent nauwelijks kalme uitgebalanceerde analyses. Het is OF waanzinnig goed OF bizar slecht. Er zit niks tussen. Zo blijkt ook nu weer in Manchester. Dat mag ook, doen de fans op de tribune namelijk ook. Maar dat betekent nog niet dat je meteen het hoofd moet eisen van een trainer.

Ik ben dat eeuwige slachtofferen een beetje zat. Dat populisme. In het bedrijfsleven, de politiek of in de sport. Slachtofferen mag, maar dan wel sterk beargumenteerd.

En ik heb geen medelijden met Louis als ie er straks toch uit moet, hij verdient immers belachelijk veel geld. En dat grote geld is deels een overcompensatie voor dit publieke bestaan, waarin je door de media wordt gemaakt en meestal gebroken.

Ik ben daarom voor een transferstop, ook voor trainers. Je begint aan het seizoen, er is een tussenevaluatie in de winter, en vervolgens gaat die trainer verder tot het einde van het seizoen. Dan wordt de afrekening gemaakt, pas dan weten we wat een jaar lang Louis’ trainingsmethodes hebben opgeleverd.

Benieuwd of de Glazer-family in de VS (eigenaren van ManU) de ballen heeft om Louis, tegen de druk van de media, zijn werk te laten afmaken.  Ik zou het een geweldig signaal vinden. Ik ben voor de controlerende rol en waakhondfunctie van de journalistiek. Maar twijfel steeds vaker aan de oprechtheid van die media.

Ik erger me aan de tabloid-blokletters en foute foto’s. Graag een heldere technische analyse, en een verrassende krantenkop of TV-item. Wars van populistische uitspraken.

Misschien dat Louis zich dan ook wat beter gaat gedragen…

Sander Kleikers